TechSverige

Örebroprofilen Jonas Tannerstad är Årets AI svensk 2022

Dela
I dag offentliggjordes vinnaren av utmärkelsen Årets AI svensk 2022. Ett pris som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till en person som bidragit särskilt till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Årets pristagare är Jonas Tannerstad, chef el och automation, Örebrobostäder AB.
Jonas Tannerstad, Årets AI svensk 2022
Jonas Tannerstad, Årets AI svensk 2022

Jonas Tannerstad belönas för sitt innovativa och framgångsrika arbete med konkret användning av artificiell intelligens (AI) inom energi- och klimatsmart stadsutveckling som lett till betydande resultat gällande minskad elförbrukning och därmed minskad klimatpåverkan. Jonas Tannerstad har i sitt arbete visat att den digitala och den gröna omställningen hör ihop. Med AI och datadrivna beslut har Örebrobostäder AB sparat 52 procent i elförbrukning och 18 procent i värmeförbrukning jämfört med år 2005. Detta är bara steg på vägen och målsättningarna framåt är ännu högre.

– Jonas Tannerstads banbrytande arbete med att använda AI för energieffektiviseringar har inte bara gjort honom till årets vinnare, utan även hela samhället till vinnare. Minskad elförbrukning står högt upp på agendan i dag och Jonas Tannerstad har bevisat att det går att nå stora resultat inom området med stöd av smart teknik och AI. Det är vår förhoppning och tro att hans arbete och erfarenheter kommer att inspirera många. Här finns verkligen möjligheter att spara energi och pengar – och minska klimatavtrycket, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

Juryns motivering

Årets AI svensk 2022 har varit en ledstjärna för många i sin omgivning och banat väg för en konkret användning av AI inom energi- och klimatsmart stadsutveckling och minskad klimatpåverkan.

Hans arbete har fått betydelse långt utanför det egna bolagets och den egna kommunens gränser. Med ett starkt driv har Jonas Tannerstad framgångsrikt lett ett brett energieffektiviseringsarbete och hans vision är inte bara smarta hus, utan hus som är smarta tillsammans.

Årets AI svensk är en sann förebild som med sitt arbete som visar hur AI får en väldigt konkret plats i lösningar på dagens och morgondagens utmaningar.

Här kan du ta del av sändningen Årets AI svensk 2022.

Juryn för Årets AI svensk 2022

Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft
Louise Callenberg, teolog och entreprenör, vd, Singula
Elena Fersman, VP, Head of Global AI Accelerator, Ericsson
Daniel Gillblad, Co-Director for AI Sweden & Director of Chalmers AI Research Center
Christian Guttmann, Executive Director, Nordic Artificial Intelligence Institute
Fredrik Heintz, professor, datavetenskap, Linköpings universitet
Halil Radogoshi, senior rådgivare, Skogsstyrelsen
Robin Teigland, professor, teknikens ekonomi och organisation, Chalmers tekniska högskola
Sarah Wamala Andersson, professor, hälso- och välfärdsteknik, Mälardalens högskola
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige och juryns ordförande

Om Årets AI svensk

Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av artificiell intelligens (AI) i Sverige. Det är tredje gången som priset delas ut och fjolårets vinnare var Danica Kragic Jensfelt, professor vid KTH. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Tannerstad, Årets AI svensk 2022
Jonas Tannerstad, Årets AI svensk 2022
Ladda ned bild

Om

TechSverige
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.techsverige.se/

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

Ljusglimtar i höstbudgeten – trots en kylig svensk ekonomi21.9.2023 11:17:13 CEST | Pressmeddelande

Den 20 september lämnades regeringens budgetproposition till riksdagen. Efter veckor av ständiga budgetnyheter var det välkommet att ta del av regeringens inriktning som helhet. För techbranschen fanns flera efterlängtade och välkomnade satsningar som TechSverige arbetat för, bland annat kopplat till kompetensförsörjning, inom konnektivitet och en digital infrastruktur för hälso- och sjukvården.

Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:08:51 CEST | Pressmeddelande

Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna TechSverige, Innovationsföretagen och Teknikföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum