23 miljoner till forskning inom hälso- och sjukvården

Anna Björkenheim, överläkare inom verksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi, är en av forskarna som fått pengar. Hon berättar att det känns fantastiskt roligt och att anslagen är en kvalitetsstämpel på att forskningen inom regionen står sig bra i konkurrens med andra viktiga och intressanta forskningsprojekt.
– Målet med vår forskning är att nå tillförlitliga resultat som kan vara till nytta för patienter med kranskärlssjukdom inom de kommande fem åren. Jag blev också beviljad 500 000 kr från Hjärt-lungfonden utöver 1,2 miljoner från Vetenskapsrådet, berättar Anna Björkenheim.
Ny behandling för schizofreni hos vuxna
Susanne Bejerot, professor och psykiater, beviljades 15,3 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sin studie med läkemedlet Rituximab, en immunomodulerande behandling, för schizofreni hos vuxna.
– Vi ska undersöka om Rituximab som ges som dropp vid ett enda tillfälle men som har en kvarstående effekt under många månader, är bättre än koksalt för behandling av schizofreni. Samtliga som deltar kommer att få läkemedlet som tillägg till deras vanliga behandling, säger Susanne Bejerot.
Det har tidigare genomförts en pilotstudie med Rituximab som visade på lovande resultat och nästa steg blir denna så kallade multicenterstudie med deltagare från hela landet. Studien har även beviljats medel från Torsten Söderbergs stiftelse och Hjärnfonden med 3,3 respektive 1,2 miljoner kronor.
Personer med dövblindhet ska få hjälp att hantera sina utmaningar
Mattias Ehn, psykolog och forskningsledare inom Audiologiskt forskningscentrum, tilldelades 1,2 miljoner kronor för att testa en modell för att utvärdera Livsomställningsmodellen. Det är ett samtalsmaterial som används inom landets olika regioners habiliterings- och rehabiliteringsverksamheter som riktar sig till personer med dövblindhet.
– Livsomställningsmodellen bygger på ett antal teman för att personer med dövblindhet tillsammans ska kunna prata och lära sig mer om utmaningar som kommer med att leva med dövblindhet men också hitta strategier för att hantera utmaningarna, berättar Mattias Ehn.
Nyckelord
Kontakter
Anna BjörkenheimÖverläkareVerksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi
Tel:070 - 99 28 960anna.bjorkenheim@regionorebrolan.seSusanne BejerotProfessor och psykiater
Tel:070 - 165 51 02susanne.bejerot@regionorebrolan.seMattias EhnPsykolog och forskningsledareAudiologiskt forskningscentrum, Universitetssjukhuset Örebro
Tel:072 - 728 89 48mattias.ehn@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder




Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Nationell datadelning av nya metoder för vård, forskning och innovation21.11.2023 09:50:00 CET | Pressmeddelande
Genomic Medicine Sweden, GMS, har fått 12,1 miljoner från Swelife via Vinnova. Region Örebro län och Örebro universitet är parter i projektet. ”Tanken är att projektet ska förenkla och organisera datadelning nationellt mellan olika projekt och aktörer”, berättar Mårten Lindqvist, forskare vid medicinska vetenskaper på Örebro universitet.
Forskning på biobanksprov ska underlättas27.10.2023 11:45:00 CEST | Pressmeddelande
Biobank Sverige har blivit beviljade drygt 10 miljoner från Vinnova där Örebro biobank i Region Örebro län kommer att delta som part i projektet. ”Målet är att effektivisera processen och underlätta för forskning på biobanksprov samt bidra till ökad kännedom om biobankning hos patienter”, säger Elisabet Tina, enhetschef för Örebro biobank.
Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.
Ingen ökad dödlighet vid allergisk matstrupe3.10.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allergisk matstrupe upptäcktes på 1990-talet och den är vanligast bland män. Forskare Lovisa Röjler vid Universitetssjukhuset Örebro visar i sina studier att sjukdomen inte ger en ökad dödlighet eller större risk för graviditetskomplikationer men det finns en ökad risk för psykiatrisk samsjuklighet – främst depression, ångest eller ADHD.
Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande
Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum