Universitetssjukhuset Örebro

Nya insatser för att eliminera hepatit C

Dela
Kronisk hepatit C är en virussjukdom som vanligen inte ger några symptom. Runt en fjärdedel av de omkring 30 000 personer i Sverige som har sjukdomen vet inte om att de är smittade. ”Nyligen har en nationell elimineringsplan lanserats för hepatit C. Våra forskningsresultat har tagits med i planens utformande”, säger forskaren Charlotte Lybeck.
För att lyckas minska spridning av hepatit C krävs det stora insatser för att fånga upp och behandla de som smittats. Foto: Elin Abelson.
För att lyckas minska spridning av hepatit C krävs det stora insatser för att fånga upp och behandla de som smittats. Foto: Elin Abelson.

Efter cirka 20-30 år med kronisk hepatit C finns en ökad risk för utveckling av skrumplever, så kallad levercirros, som kan leda till levercancer och leversvikt. Tidigare var hepatit C väldigt svår att behandla, men för åtta år sedan kom nya läkemedel som medförde att i princip alla som får behandling kan botas. Världshälsoorganisationen, WHO, har satt upp ett mål att virusorsakad hepatit ska elimineras som ett globalt folkhälsohot till år 2030.

– I vår forskning såg vi att personer med skrumplever innan botande hepatit C-behandling har en lägre, men fortsatt ökad risk för levercancer även efter utläkt hepatit C. Det är viktigt att hitta hepatit C-infektion tidigt för att kunna ge behandling och undvika att patienter drabbas av skrumplever, säger Charlotte Lybeck, överläkare inom verksamhetsområde infektion på Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Testning av gravida kvinnor och deras partners

För att lyckas minska spridning av hepatit C krävs det stora insatser för att fånga upp och behandla de som smittats. För att hitta personer med oupptäckt hepatit C genomfördes en  studie inom mödrahälsovården i Örebro län och södra Stockholm. Där testades cirka 4000 gravida kvinnor och cirka 1000 av deras partners för hepatit C.

– Vi lade till hepatit C-testning i de rutinprover för bland annat hepatit B och HIV som tas på alla gravida kvinnor. Vi såg att andelen med kronisk hepatit C var 0,4 procent. Det  överensstämmer med tidigare uppskattningar av förekomst av hepatit C i Sverige, berättar hon.

Den effektivaste riskfaktorbaserade screeningen för att hitta personer med hepatit C inkluderar frågor om drogmissbruk, ursprung i land med hög förekomst av hepatit C och förekomst av partner med känd hepatit C.

– Våra resultat från studierna på Universitetssjukhuset Örebro har bidragit till att  flera regioner nu planerar att införa generell hepatit C testning hos gravida kvinnor, bland annat hos oss inom Region Örebro län, berättar hon.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

För att lyckas minska spridning av hepatit C krävs det stora insatser för att fånga upp och behandla de som smittats. Foto: Elin Abelson.
För att lyckas minska spridning av hepatit C krävs det stora insatser för att fånga upp och behandla de som smittats. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Foto: Elin Abelson.
Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskaren Charlotte Lybeck. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Charlotte Lybeck. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.

Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande

Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum