IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Den gröna omställningen kräver att utbildningsanslagen återställs

Dela
Kemiindustrins gröna omställning innebär stora rekryteringsbehov. År 2030 behövs 10 000 nya medarbetare med högre utbildning. Samtidigt saknar natur- och teknikutbildningarna 3,5 miljarder kronor för att säkerställa kvaliteten. Nu kräver IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige en återställare.
Greta Hjortzberg, ansvarig för utbildningspolitik på IKEM. Foto: Bengt Säll
Greta Hjortzberg, ansvarig för utbildningspolitik på IKEM. Foto: Bengt Säll

Kemiindustrins gröna omställning innebär ett omfattande teknikskifte, ett skifte som kräver specialiserad personal med hög utbildning. År 2030 behövs 10 000 nya medarbetare med eftergymnasial utbildning. Samtidigt har de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna urholkats på resurser i decennier. För att nå 90-talets nivåer krävs en återställare på 3,5 miljarder kronor. Utbildningarna saknar cirka 37 000 kr per elev och år.

– Om Sverige ska kunna nå klimatmålen så måste industrin ställa om, och då behöver företagen också ges förutsättningar till det. Avgörande är att kunna rekrytera kvalificerad personal och ett första steg är att göra utbildningsplatserna mer attraktiva genom höjda anslag. För att återställa utbildningens kvalitet behövs 3,5 miljarder kronor per år, säger Greta Hjortzberg, ansvarig för utbildningspolitik på IKEM.

Brist på resurser har lett till mindre lärartid och mindre tid i labbsalar – vilket försvårar för att studenter ska lyckas med utbildningen. Företagen inom kemiindustrin vill öka omställningstakten, men 70 procent av företagen har svårt att hitta kvalificerad personal.

– Den akuta brisen hotar industrins innovationskraft och omställning. Nu måste de kraftigt underfinansierade utbildningarna ges högre anslag, säger Jonas Hagelqvist, VD för IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Greta Hjortzberg, ansvarig för utbildningspolitik på IKEM. Foto: Bengt Säll
Greta Hjortzberg, ansvarig för utbildningspolitik på IKEM. Foto: Bengt Säll
Ladda ned bild

Dokument

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum