Universitetssjukhuset Örebro

Olika behandlingsalternativ utvärderas i ny bröstcancerstudie

Dela
Varje år får cirka 9 000 personer bröstcancer i Sverige. Det innebär att en av åtta kvinnor får sjukdomen under sin livstid. En nationell studie som utgår från Universitetssjukhuset Örebro har startat för att undersöka vilken typ av antihormonell behandling som är bäst att använda vid förlängd behandling. Bröstcancerförbundet har delat ut en miljon kronor till forskningen.
En av åtta kvinnor får bröstcancer under sin livstid. Foto: GettyImages.
En av åtta kvinnor får bröstcancer under sin livstid. Foto: GettyImages.

Det gäller patientgruppen som har en hormonkänslig bröstcancer och har ätit ett visst läkemedel under fem års behandling. Behandlingen pågår i sju till tio år beroende på om man har kommit in i klimakteriet eller inte och utifrån vilken typ av antihormonell behandling man fick de första fem åren efter diagnosen. 

– Vi vill undersöka om det är bättre att våra patienter med hormonkänslig bröstcancer som är aktuella för förlängd antihormonell behandling ska fortsätta med samma läkemedel efter fem års behandling eller om man ska byta till ett annat läkemedel, säger Antonios Valachis, överläkare inom verksamhetsområde onkologi på Universitetssjukhuset Örebro.

Den frågan är viktig eftersom beslutet om vilken typ av antihormonell behandling man får kan påverka risk för återfall men även måendet hos patienten. Den antihormonella behandlingen kan ge biverkningar som kan påverka livskvalitén. 

Mer förståelse om behandlingsalternativen

Studien kommer att vara en så kallad registerbaserad randomiserad studie och det innebär att patienter som valt att delta kommer att bli lottade till något av behandlingsalternativen. Nationella register som finns i Sverige kommer att användas för lottningen men också för att kunna följa upp patienter.   

– Det är första gången som den studietypen genomförs för bröstcancer. Studieresultat kommer förhoppningsvis att hjälpa oss att förstå vilket behandlingsalternativ som är bäst för patienter avseende återfallsrisk, risk för biverkningar och livskvalitet. Det kommer att ligga till grund för en bättre behandling till våra patienter, berättar Antonios Valachis. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En av åtta kvinnor får bröstcancer under sin livstid. Foto: GettyImages.
En av åtta kvinnor får bröstcancer under sin livstid. Foto: GettyImages.
Ladda ned bild
Antonios Valachis, överläkare inom verksamhetsområde onkologi på Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Elin Abelson.
Antonios Valachis, överläkare inom verksamhetsområde onkologi på Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.

Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande

Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum