Guldstolens nominerade prickar in årets strömningar

När juryns ordförande, arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson berättar om juryarbetet för att ta fram årets tävlande om Guldstolen är hon optimistisk. Hållbarhet, återbruk och cirkularitet är mer än bara modeord – de genomsyrar projekten som juryn undersökt. Juryn har också mött djärvare beställare som vågar skippa garantitider för att nå hållbarhetsmål, med återbrukade möbler som skapar unika miljöer.
– Vi i juryn har sett restaurering, återbruk, gräv där du står-mentalitet – en påtaglig förändring från förra året, säger hon. Är det nybyggnad planeras för en flexibel framtid.
Inredningsarkitektens kunskaper blir också mer relevanta. Rumslig förståelse – eller konsten att krympa och växa – en kärnkompetens inom yrket, blir central. Mia Erlandsson beskriver en ny yrkesroll, som är både konstnär och expert på att lotsa beställaren i återbruk. Det blir fler diskussioner på plats med beställare och konsulter, där inredningsarkitekten letar möbler överallt – inklusive på Blocket – och även om inget ser likadant ut är det sammansatt till en verkshöjd.
– Resultatet blir modigt, spännande, eklektiskt, konstnärligt. Och beställaren får ett hållbarare projekt som för det mesta är en stor kostnadsbesparing, säger Mia Erlandsson.
De nominerade är:
Forsman & Bodenfors, Göteborg
Inredningsarkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur), beställare: Forsman & Bodenfors
En kreativ beställare och en inredningsarkitekt som jobbat ihop länge har ritat och byggt hela kontorshuset, där exteriör och interiör flätas samman.
Ur juryns motivering: ”Interiören fungerar som en canvas för det kreativa arbete som sker inom dess väggar. … Smarta lösningar gör att verksamheten kan förändras över tid och bidrar till inredningens hållbarhet.”
Gastropub Goma, Stockholm
Inredningsarkitekt: SandellSandberg, beställare: Elite Hotel
SandellSandberg har omvandlat en engelsk pub till en asiatiskt inspirerad gastrodito. Den dubblerar som hotellbar och som ”lillasyster” till en asiatisk finkrog.
Ur juryns motivering: ”Den nominerade svarar mot en längtan efter detpersonliga där handens avtryck är synligt. Det är kaxigt oortodoxt och stiliserat punkigt. Juryn hoppas att projektet smittar av sig på fler inom inredningsarkitekturens område.”
Naturskyddsföreningens rikskansli, Stockholm
Inredningsarkitekt: Kaminsky Arkitektur, beställare: Naturskyddsföreningen
När Naturskyddsföreningen byggde om sina egna lokaler ville organisationen att det skulle handla om att leva som man lär och arbeta med det som redan finns.
Ur juryns motivering: ” Den nominerade visar hur vi tar hand om våra lokaler när verksamhetsanpassning ersätter slit-och-släng- och flytta-vidare-mentalitet. Denna kontorsinredning utgör en kunskapskälla och är ett referensprojekt av rang.”
Uppsala stadsteater
Inredningsarkitekt: Studio Feuer, beställare: Uppsala stadsteater
Teatern är renoverad och den stora muralmålningen i hjärtat av lokalen restaurerad. Resultatet är ett upprustat nöjespalats med varm, genuin känsla.
Ur juryns motivering: ”Projektet har vuxit fram etappvis under pandemin – lock down-perioden utan föreställningar vändes därmed till en fördel. Verksamhetens verkstäder bidrog med hantverkskompetens. Allmänna utrymmen och till och med scenen kunde nyttjas till att fysiskt experimentera med originaldetaljer som återfanns i förråden. … Den nominerade visar vägen motenmerpersonlig, utforskande och tydligt kreativ estetik i gestaltningen.”
Juryn består av arkitekterna SIR/MSA Malin Ahlgren och Karin Lundberg, inredningsarkitekt Daniel Svahn samt Mia Erlandsson.
Vinnaren av Guldstolen för årets bästa interiör avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.
Fotona får användas för redaktionella ändamål. Ange fotografens och arkitektens namn.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder





Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Ny bok visar landskapsarkitektur som nyckel i klimatarbetet27.9.2023 09:06:00 CEST | Pressmeddelande
”Landskap Nu!” samlar de intressantaste exemplen inom nutida svensk landskapsarkitektur. I den nya boken från Arkitektur Förlag ryms storskaliga våtmarker och välkomnande badplatser, småstadstorg och blommande bostadsgårdar. De visar hur landskapsarkitekterna tar sig an dagens frågor om klimatomställning och tätare stad.
Hellre RITA än mer ROT och RUT20.9.2023 10:41:59 CEST | Pressmeddelande
Istället för pluttiga sysselsättningsåtgärder i budgeten som ökade ROT- och RUT-bidrag, ta krafttag för en livskraftig och klimatsmart byggbransch. Sveriges Arkitekter kräver att regeringen går fram med RITA-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster, ökade offentliga bygginvesteringar och breddad a-kassa för nyexaminerade.
Världskongress visar vägen för att nå miljömål19.9.2023 08:49:18 CEST | Pressmeddelande
Landskapsarkitekternas internationella kongress, IFLA2023, vänder sig till alla som jobbar med byggd miljö. Temat är Emergent Interaction, de nya typer av samarbeten som krävs för att nå överenskomna miljömål. Det handlar också om att världskongressen för första gången äger rum på två kontinenter samtidigt, i Sverige och Kenya. Medier är inbjudna till pressträff den 29 september kl 11.30, där talarna deltar, och att följa kongressen den 28–30 september, digitalt eller på plats i Filadelfiakyrken i Stockholm.
Ny bok om hus för dagar utan krav31.8.2023 08:44:00 CEST | Pressmeddelande
Fritidshus, sommarstuga, pörte eller viste. Vad vi än väljer att kalla det så är huset som är till för lediga dagar utan krav högt älskade. Arkitektur Förlag har samlat Sveriges bästa exempel på fritidshus i en ny bok, som både är till för att drömma sig bort och för att få idéer för att förverkliga det egna drömhuset.
RIT-avdrag och breddad a-kassa dämpar lågkonjunkturens effekter21.6.2023 08:43:30 CEST | Pressmeddelande
Lågkonjunkturen och räntehöjningarna lamslår byggbranschen och arkitektkontoren säger upp personal i oroande takt. Allra svårast har de unga arkitekterna som just tagit examen. Vid ett möte i går med bostadsminister Andreas Carlson lyfte Sveriges Arkitekter två konkreta förslag som dämpar lågkonjunkturens effekter: Inför ett RIT-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster för privatpersoner, och bredda a-kassan till att även omfatta nyutexaminerade högskolestudenter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum