Universitetssjukhuset Örebro

Förvånande upptäckt kring forskning av bruten handled

Dela
I takt med att befolkningen blir allt äldre ökar antalet personer som drabbas av bruten handled. Det har tidigare saknats forskning kring hur en handledsskada på bästa sätt tas om hand. Nu visar en studie från Universitetssjukhuset Örebro att en handledsskada med fördel opereras med endast en platta inopererad på handflatesidan.
Varje år är det cirka 26 personer på 10 000 som bryter handleden. Foto: GettyImages.
Varje år är det cirka 26 personer på 10 000 som bryter handleden. Foto: GettyImages.

Det finns olika sätt att operera handledsbrott. Tidigare var uppfattningen att de patienter som hade de allra svåraste frakturerna skulle opereras med en kombinerad plattfixation.

– Vår forskning visar att det funktionella resultatet var bättre med enbart en platta på handflatesidan och i denna grupp var även infektionsrisken lägre, liksom operationstiden, risken för förlängd sjukskrivning och risken för en andra operation då plattan togs bort, säger Eva Lundqvist, överläkare inom Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi vid Universitetssjukhuset Örebro samt tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.  

Det som gav ett likvärdigt resultat mellan de två operationstyperna var det radiologiska resultatet, vilket innebär att frakturläget på röntgenbilderna var detsamma i båda grupperna. De sammantagna resultaten framkom efter en ettårsuppföljning och det har nu påbörjats en femårsuppföljning.

Lägre smärta och bättre handfunktion

– Tidigare var det inte klargjort vilka handledsbrott som bör opereras, hur de ska opereras och vad som är avgörande för resultatet. Resultatet av forskningen har inneburit att färre patienter opereras med dubbel plattfixation idag samtidigt som komplikationerna har blivit färre, säger hon.

Det innebär även lägre risk för förlängd sjukskrivningsperiod, kortare operationstid och färre återbesök.

– Vårt mål för ett gott resultat är en smärtfri välfungerande handled där forskningen visade att plattfixation enbart på handflatesidan ger betydligt lägre smärta och bättre handfunktion jämfört med kombinerad plattfixation enligt patienterna, avslutar Eva Lundqvist.

Faktaruta

Varje år är det cirka 26 personer på 10 000 som bryter handleden. Efter en handledsolycka brukar man vara sjukskriven i tre månader om man har ett manuellt arbete. Behöver patienten dubbel plattfixation så behövs ofta mer rehabilitering och längre sjukskrivning än tre månader.

Nyligen har ett nytt nationellt vårdprogram tagits fram som ökar chanserna att patienterna får en godare, evidensbaserad och mer enhetlig behandling efter en bruten handled.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Varje år är det cirka 26 personer på 10 000 som bryter handleden. Foto: GettyImages.
Varje år är det cirka 26 personer på 10 000 som bryter handleden. Foto: GettyImages.
Ladda ned bild
Eva Lundqvist, överläkare inom Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Elin Abelson.
Eva Lundqvist, överläkare inom Verksamhetsområde ortopedi och handkirurgi vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.

Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande

Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum