Sverigedemokraterna och regeringen tillsätter djurskyddsutredning

Dela

Idag, den 9 februari har Sverigedemokraterna och regeringen beslutat att tillsätta en utredning med syfte att ge stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och att upprätthålla ett starkt djurskydd.

Sverigedemokraterna och regeringen vill värna om det svenska djurskyddet och samtidigt stärka konkurrenskraften i den svenska livsmedelsproduktionen. Sveriges högt ställda krav, tillsammans med vårt goda djurhälsoläge och ansvarsfulla antibiotikaanvändning, utgör värdefulla mervärden för den inhemska livsmedelsproduktionen

För att vi ska uppnå en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsproduktion behöver konkurrensförutsättningarna balanseras samtidigt som våra högt ställda djurhållningskrav bibehålls.

Därför tillsätts nu en särskild utredare som bland annat ska fokusera på följande:

  • Undersöka möjliga åtgärder, inklusive regelförenklingar, för att med bibehållna högt ställda djurhållningskrav stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion.

  • Analysera hur de svenska djurskyddsbestämmelserna påverkar svenska livsmedelsproducenters konkurrenskraft i förhållande till livsmedelsproducenter i andra medlemsstater inom EU.

  • Undersöka möjliga åtgärder för att stärka djurskyddet inom EU och globalt.

Kommentar från Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna:

- Vi har länge drivit på för att utreda regelförenklingar för svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter och vi är väldigt nöjda med att regeringen gått oss tillmötes i detta inom ramen för Tidöavtalet.

- Det är högst angeläget att Sverige snarast påbörjar arbetet med att stärka de svenska livsmedelsproducenternas konkurrenskraft inom framför allt EU. Det är allt annat än rättvist att svenska livsmedelsproducenter får konkurrensnackdelar och högre kostnader på grund av att andra länder har en lägre djurskyddsstandard än vad vi har i Sverige.

- Utöver potentiella regelförenklingar har vi nu även en stor möjlighet att verka för att andra EU-länder harmoniserar sina djurskyddsbestämmelser med våra, och på så sätt även gör det mer rättvist för svenskt lantbruk.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2024.

Kontakter

Om

Sverigedemokraterna
Sveriges Riksdag
100 12 Stockholm

https://sverigedemokraterna.se/

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som eftersträvar en hög grad av trygghet och samhörighet i det svenska samhället.

Partiet är representerade på kommunal, regional och nationell nivå samt i Svenska kyrkans högst beslutande organ.

Partiledare sedan 2005 är Jimmie Åkesson.

Följ Sverigedemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverigedemokraterna

Årets PISA-rapport visar på resultatet av den socialdemokratiska flumskolan5.12.2023 15:09:03 CET | Pressmeddelande

Idag presenterades den senaste PISA-rapporten, där svenska elevers kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap utretts. Utredningen är utförd under den senare delen av Socialdemokraternas åtta år i regering, våren 2022. Resultatet vittnar om omfattande problem i den svenska skolan – problem som kan kopplas dels till Socialdemokraternas flumskola, dels till den massinvandringspolitik som varit rådande i Sverige under mycket lång tid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum