IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Krav från IKEM: Arbetskraftsinvandringen måste fördubblas

Dela
Regeringen har presenterat utredningsdirektiv för att strama åt arbetskraftsinvandringen. Samtidigt har företagen inom innovations- och kemiindustrin redan idag stora utmaningar att hitta kvalificerad personal – 68 procent av företagen har vakanser med anledning av rådande kompetensbrist.
Jonas Hagelqvist, vd IKEM. Foto: Bengt Säll
Jonas Hagelqvist, vd IKEM. Foto: Bengt Säll

– Det är positivt att regeringen vill förenkla för den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen genom samordnade myndigheter och minskade handläggningstider, men åtgärderna är för få och kommer för sent. Regeringen behöver också bland annat se över expertskatten och reglerna för personaloptioner i Startups, säger Jonas Hagelqvist, VD på IKEM.

Utmärkande för innovations- och kemiindustrin är den höga andelen högskole- och forskarutbildade. Till år 2030 behöver innovations- och kemiindustrierna rekrytera ca 10 000 högskoleutbildade medarbetare och 4 000–8 000 forskarutbildade.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM, som företräder en stor del av svensk industri, kräver nu att regeringen fördubblar arbetskraftsinvandringen.

– Det gröna teknikskiftet ställer höga krav på kompetensen inom innovations- och kemiindustrierna. Internationell spetskompetens är alldeles avgörande. Regeringen behöver ta ett helhetsgrepp för att locka kvalificerad arbetskraft till Sverige genom att sätta tydliga mål och styra mot dem, säger Jonas Hagelqvist, VD på IKEM.

– Den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen är avgörande för innovations- och kemiindustrierna och för Sveriges ekonomi. Bara arbetskraftsinvandringen av ingenjörer, tekniker och it-yrken bidrar med 25 miljarder kronor till Sveriges BNP och åtta miljarder i skatteintäkter. En växande arbetskraftsinvandring skulle innebära vinster i mångmiljardsnivå, säger Caspian Rehbinder, ansvarig för arbetsmarknadspolitik på IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Hagelqvist, vd IKEM. Foto: Bengt Säll
Jonas Hagelqvist, vd IKEM. Foto: Bengt Säll
Ladda ned bild
Caspian Rehbinder, Ansvarig arbetsmarknadspolitik IKEM. Foto: Bengt Säll
Caspian Rehbinder, Ansvarig arbetsmarknadspolitik IKEM. Foto: Bengt Säll
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum