De kan vinna Årets säkerhetspris

Dela
Idag presenteras finalisterna till ‘Årets säkerhetspris’ i Tech Awards Sweden, en utmärkelse och ett branschevent som arrangeras av TechSverige och Foundry. Tre bidrag har i år tagit sig vidare till en finalplats. De nominerade är; Cybersecurity Academy (Unga Forskare och IBM), Recorded Future och Säker som digital idag (Internetstiftelsen i samarbete med SeniorNet, Digidel, Polisen m.fl.).

Årets säkerhetspris delas ut till det företag, den organisation, det initiativ eller den person som i techbranschen, eller inom sitt område, har bidragit till att främja säkerheten och tilliten kopplat till den digitala utvecklingen. 

Richard Oehme, Senior rådgivare, Knowit Cybersecurity & Law har varit del av årets jury: 

– I år har vi tre mycket starka finalister till Årets säkerhetspris och som på olika sätt stärker vår digitala säkerhet. Dels ett bidrag i form av en kvalificerad internationell tjänst som bidrar till cyberskydd för myndigheter och näringsliv, dels ett bidrag som stöder lärare i att arbeta med cybersäkerhet i klassrummen och avslutningsvis ett initiativ som syftar till att stärka våra äldres digitala trygghet. Denna bredd på cybersäkerhetslösningar är viktig för att stärka vår robusthet och motståndskraft i tider av allt allvarligare digitala hot mot vår välfärd och vårt samhälle.

Det vinnande bidraget presenteras på Tech Awards Sweden den 22 mars på Sergel Hub i Stockholm. 

Finalister i kategorin ’Årets säkerhetspris’: 

Cybersecurity Academy(Unga Forskare och IBM) 
Cybersecurity Academy (CSA) är ett initiativ som sprider kunskap om säkerhet online bland unga, samt väcker nyfikenhet och intresse för teknik och it. CSA är ett gemensamt initiativ av Unga Forskare och IBM, med stöd från MSB. Många lärare upplever att det är svårt att lyfta it-säkerhet i undervisningen. Med CSA kan alla lärare, oavsett it-kunskap, arbeta med cybersäkerhet i klassrummet. I samarbete med företag inom it-branschen erbjuder CSA skolan föreläsningar med it-experter, samt undervisningsmaterial hela vägen genom grundskolan och gymnasiet. Eleverna lär sig om digitala spår, starka lösenord, hackerattacker, källkritik online och mycket mer. Stödet är kostnadsfritt för skolan och kopplas till läroplanen.För att stärka it-säkerhet som fritidsintresse har CSA även lanserat Sveriges första lovskola inom cybersäkerhet, där deltagarna för tredje året i rad får lära sig om bland annat kryptering, programmering och cyberförsvar. 

Recorded Future 
Recorded Future grundades 2009 av Staffan Truvé och Christopher Ahlberg från Chalmers i Göteborg, som patenterat en algoritm för avancerad webbanalys, baserat på maskininlärning och naturliga språk. Deras tjänster förutser och avvärjer hot på internet genom att skanna och automatiskt analysera stora datamängder ostrukturerad information i alla skrymslen och vrår på webben.  

Företaget levererar underrättelsedata på internetskala för mer än 40 länders nationella försvar, företag och organisationer som vill bevara en fri, demokratisk värld. I en digital värld lämnar alla typer av cyberattacker digitala spår, men även digitala spår från de fysiska stridshandlingar som nu i Ukraina. Dessa spår plockar Recorded Futures maskiner och metoder upp, strukturerar och analyserar. 

Recorded Future har byggt en digital tvilling av världen, från kärnan i form av nätverkstrafik, till kod till allt det innehåll som vi alla publicerar varje dag och efter 13 år är de världens största underrättelseföretag med 2,5 miljarder kronor i omsättning. Företaget har tagit tydlig ställning i kriget i Ukraina från dag ett och upplåter all sin teknik gratis till deras försvar. Företaget har svenska grundare, 150 personer stationerade i Göteborg och resterande (över 750 personer) runt om i världen. 

Säker som digital idag(Internetstiftelsen i samarbete med SeniorNet, Digidel, Polisen m.fl.) 
Nästan alla svenskar använder internet varje dag. Vi gör det i kontakt med myndigheter, när vi betalar räkningar, umgås med nära och kära, eller när vi söker information och tar del av nyheter. Men var femte pensionär använder inte internet alls, och det finns en utbredd oro att bli lurad av bedragare i hela befolkningen. Dessutom upplever många svårigheter i att avgöra om information på nätet är sann eller falsk. Sverige 2023 är alltså ett land där internet erbjuder stora möjligheter, men där oro och okunskap om hur det digitala fungerar är verkliga hinder. 

Under temadagen Digitalidag arrangerade Internetstiftelsen ett halvdagsevent för äldre om både nyttan med att använda internet och hur man gör det på ett säkert sätt. Eventet, som sändes på Youtube, hade mer än 7000 tittare digitalt och fick betyget 4,6 av 5. Dessutom visades eventet på över 40 bibliotek runt om i Sverige.Alla föreläsningar från eventet finns publicerade var och en för sig på Yotube och kan användas helt fritt för föreningar och privatpersoner. I samarbete med en rad olika aktörer säkerställs att kunskapen från eventet fortfarande når ut till dem som behöver den. 

Alla samarbetspartners till Internetstiftelsen: SeniorNet Sweden, Digidel, Digiteket, PRO, Polisen, Kivra, Apoteket och MIK Sverige-nätverket. 

_______ 
 

Juryn har bestått utav:  
Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef, Nexer Group 
Haval van Drumpt, vd, Tre Sverige 
Joakim Djurberg, journalist, Computer Sweden / Foundry 
Per Schlingmann, entreprenör, författare, föreläsare 
Arash Sangari, programansvarig Startup Sweden, Tillväxtverket 
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer 
Anna Eriksson, generaldirektör, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning 
Lena Miranda, vd Linköping Science Park 
Richard Oehme, senior rådgivare, KnowitCybersecurity & Law 
Mattias Höjer, professor i miljöstrategisk analys och framtidsstudier, KTH 
Johanna Giorgi, chief sustainability officer, Addsecure.   
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (juryordförande) 

_______ 
 

Om Tech Awards Sweden: 
Tech Awards Sweden är en branschtävling och ett event som arrangeras av TechSverige och Foundry. Syftet är att belöna och hylla företag, organisationer och personer som innoverar och skapar värde för sina kunder, medarbetare och för samhället i stort med hjälp av tech. I tävlingen finns priskategorierna: Årets hållbarhetspris, Årets säkerhetspris, Årets kompetenspris, Årets mest värdefulla användning av tech, Årets techföretag samt Tech50, en lista med de mest inflytelserika personerna inom tech. Vinnarna presenteras på ett branschevent den 22 mars på Sergel Hub i Stockholm. Läs mer på techawards.se 

Kontakter

Bilder

Om

TechSverige
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.techsverige.se/

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

Ljusglimtar i höstbudgeten – trots en kylig svensk ekonomi21.9.2023 11:17:13 CEST | Pressmeddelande

Den 20 september lämnades regeringens budgetproposition till riksdagen. Efter veckor av ständiga budgetnyheter var det välkommet att ta del av regeringens inriktning som helhet. För techbranschen fanns flera efterlängtade och välkomnade satsningar som TechSverige arbetat för, bland annat kopplat till kompetensförsörjning, inom konnektivitet och en digital infrastruktur för hälso- och sjukvården.

Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:08:51 CEST | Pressmeddelande

Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna TechSverige, Innovationsföretagen och Teknikföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum