Ny analys från IKEM: Arbetskraftsinvandring central för svensk ekonomi och industrins omställning

Arbetskraftsinvandringen är avgörande för den kunskapsintensiva industrins kompetensförsörjning. Den gröna omställningen kräver fler tekniker, ingenjörer och andra yrkesgrupper än vad som finns tillgängligt utan internationell rekrytering. I debatten om arbetskraftsinvandring är en av de viktiga frågorna den samhällsekonomiska effekten.
– Civilingenjörer, tekniker och systemutvecklare bidrar med störst samhällsekonomiskt värde till svensk ekonomi. IKEM:s medlemsföretag är kunskapsintensiva och dessa tre yrkesgrupper utgör merparten av företagens internationella rekryteringar. Såväl industrin som Sverige skulle tjäna på en fördubblad arbetskraftsinvandring, säger Caspian Rehbinder, som har gjort analysen och är arbetsmarknadsansvarig på IKEM.
IKEM:s analys visar att den nuvarande arbetskraftsinvandringen bidrar med 45 miljarder kronor till samhällsekonomin i förädlingsvärde och 15 miljarder kronor i skatteintäkter.
Innovations- och kemiindustrierna i Sverige behöver rekrytera 10 000 personer med högskoleutbildning senast 2030. 68 procent av företagen har redan idag vakanser med anledning av kompetensbrist. IKEM har tidigare krävt att regeringen vidtar åtgärder för att fördubbla arbetskraftsinvandringen.
– Det gröna teknikskiftet ställer höga krav på kompetensen och bristen på kvalificerade personer är ett av de största tillväxthindren för industrin. Företagen varnar för att det också blir svårare att rekrytera internationell kompetens, säger Jonas Hagelqvist, VD på IKEM.
Regeringen har som uttalad ambition att underlätta för den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. De här siffrorna illustrerar hur viktigt det är för Sverige, men om det faktiskt ska ge resultat behövs betydligt mer.
– Det är glädjande att arbetskraftsinvandringen bidrar med stora värden till ekonomin, men det behöver göras mycket mer för att stärka Sveriges attraktivitet. Regeringen behöver ta krafttag för att få ned handläggningstiderna, förbättra expertskatten och underlätta processerna för att få arbetstillstånd, säger Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig på IKEM.
IKEM:s analys ”Arbetskraftsinvandringen är central för svensk ekonomi och för industrins omställning” finns bifogad under Relaterat material.
Kontakter
Linn FrimanPressekreterareIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seBilder


Dokument
Om
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Utfasad sjuklöneersättning – hårt slag mot småföretagen20.9.2023 09:43:36 CEST | Pressmeddelande
Regeringens föreslår att ersättningen till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader fasas ut. Det innebär en helomvändning i synen på företagens kostnadsbörda. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna anser att förslaget riskerar slå hårt mot små och medelstora företag.
Satsning på bio-CCS otillräcklig19.9.2023 09:45:33 CEST | Pressmeddelande
Regeringen meddelade igårkväll (18/9) att det i budgeten för 2024 avsätts 100 miljoner kronor för att minska industrins utsläpp. Mirakelmetoden stavas bio-CCS. IKEM - Innovations- och kemiindustrierna är kritiska till regeringens premierande av viss teknik.
Försvåra inte möjligheten till uppehållstillstånd19.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Imorgon är sista svarsdag för remissen Kunskapskrav för permanent uppehållstillstånd. Utredningen föreslår att införa krav på svensk- och samhällskunskaper för att permanenta uppehållstillstånd ska kunna beviljas. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna anser att ett sådant beslut skulle försämra industrins konkurrenskraft.
IKEM välkomnar beskedet om en avskaffad plastpåseskatt13.9.2023 09:21:15 CEST | Pressmeddelande
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari meddelar idag att plastpåseskatten slopas i budgeten för 2024. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna välkomnar beskedet.
Höj anslagen till Kemikalieinspektionen!12.9.2023 06:03:00 CEST | Pressmeddelande
Importen av varor som innehåller skadliga kemikalier försämrar skyddet av hälsa och miljö och försvagar konkurrenskraften för svensk och europeisk kemiindustri. Tillsynen måste skärpas och IKEM – Innovations- och kemiindustrierna förväntar sig därför höjda anslag till Kemikalieinspektionen i regeringens budget för 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum