Här är vinnarna i Tech Awards 2023

Dela
Nu står det klart vilka som tog hem priserna vid Tech Awards Sweden 2023. En branschtävling och ett event som arrangeras av TechSverige och Foundry. Bland årets vinnare finns Tibber, Örebrobostäder och Space Academy.
Foto: Fredrik Stål
Foto: Fredrik Stål

– Det här känns helt fantastiskt och det känns extra kul att det är för något så viktigt. Vi behöver få in fler ungdomar till techbranschen och det här priset är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Genom priset kan vi förhoppningsvis nå ut till ännu fler, säger Nastaran Baleng-Soultani, Head of Space Academy, som belönades i kategorin Årets kompetenspris. 

Tech Awards Sweden belönar och hyllar företag, organisationer och personer som innoverar och skapar värde för sina kunder, medarbetare och för samhället i stort med hjälp av tech. Vinnare presenteras i sex priskategorier: Årets kompetenspris, Årets hållbarhetspris, Årets säkerhetspris, Årets mest värdefulla användning av tech, Årets mest inflytelserika person inom Tech samt Årets techföretag. 

– Det har varit otroligt intressant att ta del av och diskutera de nominerade bidragen tillsammans med vår eminenta jury. Det har funnits en stor bredd och hög kvalité på bidragen och tillsammans har vi vaskat fram guldkornen. Det är en enig jury som står bakom årets vinnare som så tydligt exemplifierar hur digitaliseringen och innovationskraften är en möjliggörare som bidrar starkt till samhällsnytta och till en hållbar utveckling, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.


Vinnarna i Tech Awards 2023:
 


Årets kompetenspris: Space Academy (Space) 

Juryns motivering: 
Vinnaren av Årets kompetenspris har med sitt tydliga fokus på att göra kunskap tillgänglig för ungdomar och möta framtidens kompetensbehov inom tech och digital utveckling skapat en unik plats för den digitala generationen. Genom sitt visionära och inkluderande synsätt på utbildning och kultur utbildar man ungdomar i framtidens kompetens samtidigt som man lyfter fram viktiga förebilder. Med imponerande engagemang och fina resultat har man under 2022 utbildat över 1600 ungdomar där 55% varit tjejer, dessutom med en fantastisk elevnöjdhet. Årets vinnare har genom att göra digital kompetens och lärande tillgängligt för alla oavsett bakgrund skapat en hållbar, inkluderande och utvecklande techhub där framtida tech stjärnor kan utvecklas och blomstra. Vinnaren i Årets kompetenspris är Space Academy. 

Årets hållbarhetspris: Örebrobostäder 

Juryns motivering: 
Vinnaren av Årets hållbarhetspris såg tidigt potentialen i digital spjutspetsteknik som svar på ett problem som vintern 2022/2023 varit på allas läppar. Med hjälp av uppkopplade enheter, AI och datadrivna beslut har vinnaren uppnått imponerande mätbara resultat som i praktiken visar på hur det går att minska klimatpåverkan samtidigt som kostnader hålls nere med effekt ned på individnivå. I tider där behovet av omvandling alltför ofta får ge plats för populistiska, kortsiktiga åtgärder har vinnaren visat hur smarta lösningar gör omställning attraktivt och levererar resultat här och nu. Vi hoppas och tror att deras arbete ska inspirera många fler framöver. Årets hållbarhetspris går till Örebrobostäder. 

Årets säkerhetspris: Recorded Future 

Juryns motivering: 
I en orolig tid har informations- och cybersäkerhetsfrågorna hamnat högt på dagordningen. Omvärldsbevakning och förmågan att följa hur hotbilden utvecklas blir allt viktigare för allt fler i vårt helt genomdigitaliserade samhälle. Genom att samla, strukturera och analysera stora mängder data om cyberhot har vinnaren av Årets säkerhetspris tagit forskning till innovation och tagit företagets tjänster till en världsmarknad. Med realtidstjänster tillgängliga dygnet runt hjälper årets vinnare sina kunder att hantera hoten. De levererar i dag underrättelsedata på internetskala för mer än 40 länders nationella försvar, företag och organisationer som vill bevara en fri demokratisk värld. Efter 13 år är de världens största underrättelseföretag med 2,5 miljarder kronor i omsättning. Deras tjänster är banbrytande och gör världen till en lite säkrare plats. Vinnaren i Årets säkerhetspris är RecordedFuture.   

Årets mest värdefulla användning av tech: Ditt ECPAT/Säker uppladdning (Sticky Beat och ECPAT Sverige) 

Juryns motivering: 
När tech är som bäst är värdet ovärderligt! Med sin smarta och enkla tjänst visar vinnaren av Årets mest värdefulla användning av tech hur en digital lösning kan göra verklig skillnad.  Vinnarna har framgångsrikt bidragit till att minska det psykiska lidandet för tusentals barn och ungdomar. Att hitta sexuellt kränkande bilder och filmer på nätet är fruktansvärt. Att i det ögonblicket kunna ta kontroll över spridningen och ta bort bilder och filmer är otroligt viktigt. Ett inspirerande samarbete som är obeskrivligt värdefullt och som verkligen visar att det som finns på nätet, inte alltid behöver vara kvar. Vinnaren i Årets mest värdefulla användning av tech är Ditt ECPAT/Säker uppladdning av Sticky Beat och ECPAT Sverige.  

Vinnare Tech50: Marcus Murray 

Juryns motivering: 
Både kunskapsspridning och handlingskraft är ett måste för att möta en av samtidens största utmaningar. Genom att kombinera dessa med en stor öppenhet och djup expertis har årets vinnare placerat sig och sina medarbetare som ett stadigt svenskt ankare i en stormig omvärld. Med sina ledande verktyg och lösningar för kunderna, sina praktiska insikter för allmänheten och sina konkreta insatser mot allvarliga hot gör han stor skillnad, för att göra Sverige och svenska verksamheter säkrare. I dag och i morgon. Årets mest inflytelserika person inom tech 2023 är Marcus Murray, Truesec. 

Årets techföretag: Tibber 

Juryns motivering: 
Årets techföretag har med hjälp av teknik och kreativitet ändrat människors beteende och hjälpt hela samhället att ställa om till en lägre och mer hållbar förbrukning. En smart lösning som genom att plana ut toppar och dalar skapar ett system i bättre balans. Sedan starten 2016 har mer än en halv miljon anslutit sig till denna folkrörelse som förenar tekniknördar, miljökämpar, bilförare och alla andra som vill ha mer koll och samtidigt spara på både miljön och plånboken.  Under 2022 när elpriserna gått i taket har detta fenomen blivit ett självklart samtalsämne på villafester, parmiddagar och fikaraster. Alla vill bli Boss över sin elräkning – Årets techföretag är Tibber.   


Juryn har bestått utav: 
 
Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef, Nexer Group  
Haval van Drumpt, vd, Tre Sverige  
Joakim Djurberg, journalist, Computer Sweden / Foundry 
Per Schlingmann, entreprenör, författare, föreläsare  
Arash Sangari, programansvarig Startup Sweden, Tillväxtverket  
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer  
Anna Eriksson, generaldirektör, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning  
Lena Miranda, vd, Linköping Science Park  
Richard Oehme, senior rådgivare, Knowit Cybersecurity & Law 
Mattias Höjer, professor i miljöstrategisk analys och framtidsstudier, KTH  
Johanna Giorgi, chief sustainability officer, Addsecure 
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (juryordförande)   

Kontakter

Bilder

Foto: Fredrik Stål
Foto: Fredrik Stål
Ladda ned bild

Om

TechSverige
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.techsverige.se/

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

Ljusglimtar i höstbudgeten – trots en kylig svensk ekonomi21.9.2023 11:17:13 CEST | Pressmeddelande

Den 20 september lämnades regeringens budgetproposition till riksdagen. Efter veckor av ständiga budgetnyheter var det välkommet att ta del av regeringens inriktning som helhet. För techbranschen fanns flera efterlängtade och välkomnade satsningar som TechSverige arbetat för, bland annat kopplat till kompetensförsörjning, inom konnektivitet och en digital infrastruktur för hälso- och sjukvården.

Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:08:51 CEST | Pressmeddelande

Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna TechSverige, Innovationsföretagen och Teknikföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum