IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM växlar krav med facken inom tvättindustrin

Dela
Idag träffar arbetsgivarorganisationen IKEM – Innovations- och kemiindustrierna fackförbundet IF Metall för att växla avtalskrav för tvättindustrin och textilservicebranschen. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut den 30 juni.
Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll
Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll

– Jag förväntar mig att det blir tuffa men konstruktiva förhandlingar med IF Metall. Svenska företag har bland världens högsta lönekostnader, samtidigt är produktivitetsutvecklingen svag. Vi måste ta stor hänsyn till företagens förutsättningar i det exceptionellt osäkra ekonomiska läge som Sverige befinner sig i, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.

Företagen inom kemiindustrin mötte tidigt lågkonjunkturen, de skenande elpriserna har ökat produktionskostnaderna och Sverige riskerar nu en stigande arbetslöshet. 83 procent av företagen inom tvättindustrin och textilservicebranschen har 1-10 personer anställda varav många är ungdomar. Avtalet omfattar ca 2000 anställda.

– Tvättindustrin är ovärderlig för vår välfärd och dess verksamhet behövs bland annat för att säkerställa rena lakan till sjukhusen, handdukar till äldreboenden och arbetskläder för personal som framställer läkemedel, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.

Industrin sätter ”märket”

Det är industrin som sätter det så kallade ”märket”. Man kan säga att det är riktmärket eller normen för nya löner och villkor för arbetsmarknaden. Industrin sätter märket för att säkra företagens konkurrenskraft på en global marknad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll
Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Foto: Bengt Säll
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum