ManpowerGroup

Systemutvecklare och IT-arkitekt mest attraktiva bristyrkena

Dela
Tre av fyra svenskar kan tänka sig att omskola eller vidareutbilda sig till ett bristyrke – och techbranschen står högst upp på önskelistan. Mer än var femte svensk kan tänka sig att vidareutbilda sig till systemanalytiker, systemutvecklare eller IT-arkitekt. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

– Kompetensbristen är det största hindret för IT-branschens fortsatta utveckling. Därför är det glädjande att så pass många svenskar är intresserade av att vidareutbilda sig för att möjliggöra ett techjobb. Det här skapar förutsättningar för att attrahera fler medarbetare och mer kompetens till branschen, säger Michael Egnell, vd på Experis Sverige.

Rekryteringstakten inom den svenska IT-branschen bromsar rejält inför det andra kvartalet – ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer visar att sysselsättningsprognosen ligger på låga +4 procent. Det är dock ett tydligt trendbrott – sett över tid är IT-branschen snarare den sektor som lider av störst kompetensbrist. På global nivå har mer än vart femte företag svårt att hitta rätt IT- och datakompetens, enligt ManpowerGroups undersökning Talent Shortage. Ett flertal techjobb återkommer regelbundet på Arbetsförmedlingens lista över framtida bristyrken.

Nu visar Sveriges största arbetslivspanel, Work Life från ManpowerGroup, att techjobb är de bristyrken som är mest attraktiva för svenskarna. I undersökningen, som genomförts av Demoskop och besvarats av 2 409 svenskar, svarar tre av fyra att de kan tänka sig att omskola sig till ett bristyrke. Drygt var femte respondent uppger att de kan tänka sig att vidareutbilda sig till systemanalytiker, systemutvecklare eller IT-arkitekt, vilket är mest i undersökningen. Anmärkningsvärt är att techjobben är populärast hos båda könen.

– Techbranschen har länge haft svårt att rekrytera kvinnor, så det är extra roligt att intresset nästan är lika stort bland kvinnor som män. Utan fler kvinnliga talanger kommer vi aldrig kunna lösa kompetensförsörjningen. Nu behöver techbranschens arbetsgivare lägga fokus på att stärka sina arbetsgivarvarumärken så att de även attraherar kvinnor, säger Michael Egnell.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Om ManpowerGroup Work Life
ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under februari 2023 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 409 personer har svarat på undersökningen och de frågor som ligger till grund för detta pressmeddelande:

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om Experis

Experis är världsledande inom IT kompetens, projektlösningar och managed services. I takt med att behovet av IT kompetens ökar, bistår vi våra kunder att utveckla sin IT-infrastruktur, applikationer, molntjänster och cybersäkerhet. Genom Experis Academy utbildar vi människor både i relevanta tekniska färdigheter och övriga avgörande ”mjuka” förmågor. Experis är tillsammans med Manpower, Jefferson Wells och Talent Solutions en del av ManpowerGroup koncernen. Läs mer på: www.experis.se.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye