Konkurrensverket

Köp av psykologtester var otillåten direktupphandling

Dela
Stockholms läns sjukvårdsområde upphandlade psykologtester utan föregående annonsering med motiveringen att de valda leverantörerna var de enda som kunde erbjuda testerna på grund av ensamrätt. Konkurrensverket framhåller nu i en ansökan om upphandlingsskadeavgift att ensamrätt är ett undantag som ska användas restriktivt och att upphandlingen skulle ha föregåtts av en betydande marknadsundersökning.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) ingick avtal med två leverantörer om kliniska psykologtester och bedömningsverktyg i april respektive juni 2022. Upphandlingens värde uppgår till 9,9 miljoner kronor. SLSO annonserade inte upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling (LOU), bland annat med motiveringen att det endast var de valda leverantörerna som kunde tillhandahålla testerna på grund av ensamrätt.

Konkurrensverket framhåller att undantaget som rör ensamrätt i upphandlingslagstiftningen ska tillämpas restriktivt och föregås av en betydande undersökning av marknaden. Att den upphandlande myndigheten enbart gör en egen bedömning av marknaden är inte tillräckligt.

– Huvudregeln är att upphandlingar ska konkurrensutsättas för att flera leverantörer på marknaden ska få möjlighet att lämna anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar att Stockholms läns sjukvårdsområde ska betala 770 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling. 

För ytterligare information, kontakta:

Anna Görgård, processråd, 08-700 16 67, anna.gorgard@kkv.se
Åsa Lövström, kommunikatör, 08-700 16 36, asa.lovstrom@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Konkurrensverkets årliga uppsatstävling avgjord28.11.2023 13:03:35 CET | Pressmeddelande

Vindkraft som kan ge elproducenter med diversifierad elproduktion incitament att tillfälligt minska annan elproduktion. Hur Digital Markets Act (DMA) och konkurrensrätten överlappar varandra och vilka följder det har för den rättsliga prövningen av ett agerande. Det är ämnena för de två uppsatser som vinner första pris i Konkurrensverkets uppsatstävling 2023 i kategorierna ekonomi respektive juridik.

Grossistbolag får betala sanktionsavgift för sena betalningar till leverantörer26.10.2023 16:05:49 CEST | Pressmeddelande

Frukt- och gröntföretaget Everfresh har använt sig av en otillbörlig handelsmetod genom att inte betala sina leverantörer i rätt tid. Det anser Konkurrensverket som nu har beslutat att företaget ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor. Det är första gången Konkurrensverket beslutar om sanktionsavgift enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH.

Åtaganden från två bryggeriföretag öppnar för bättre konkurrens om leverans av starköl25.10.2023 14:52:03 CEST | Pressmeddelande

Bryggeriföretagen Carlsberg och Spendrups har åtagit sig att ändra sina villkor vid försäljning av starköl till hotell, restauranger och caféer. Företagens åtaganden kommer att göra det möjligt för andra leverantörer att konkurrera om kundernas efterfrågan genom att kunderna nu får större möjligheter att samtidigt ta in starköl från flera bryggerier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum