Få koll på dina rättigheter vid bilköp
– Det gäller att veta vad man har rätt till och att inte låta sig luras när bilhandlaren påstår att garantin gått ut eller att den inte gäller just det fel som din bil har drabbats av, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.
Konsumentköplagen går inte att avtala bort. Den omfattar alla varor som privatpersoner köper av företag, det vill säga även begagnade bilar oavsett pris, ålder eller miltal. Men när fel visar sig efter köpet kan bilföretag försöka att slippa undan sitt ansvar. Här gäller det för konsumenten att vara påläst och veta att man ändå kan ha chans att få ett fel avhjälpt, förutsatt att det kan anses ursprungligt.
– Även om ett fel visar sig först efter tre–fyra månader måste det inte vara ett nytt fel. Om det kan anses ha funnits vid köpet ska man reklamera det till säljaren, säger Carl-Erik Stjernvall.
Det är vanligt att ett ursprungligt fel visar sig först efter en tid och det behöver inte bara vara tekniska fel. Ett fel kan även vara att bilen inte uppfyller vad säljaren lovat i annons eller avtal. Det kan handla om att bilen saknar utrustning som köparen förstått att den ska ha eller att säljaren har sagt att den är nyservad, men att den sen inte visar sig vara det.
– I första hand gäller att företaget ska få rätta till felet, men om det är inte är möjligt eller för dyrt i förhållande till bilens värde har man oftast rätt att lämna tillbaka bilen, säger Carl-Erik Stjernvall.
Det här gäller trots att bilhandlaren påstår att …
… du inte fått någon garanti eftersom bilen var så billig.
Att erbjuda en garanti är frivilligt. Reklamera går bra ändå. Konsumentköplagen innehåller inga gränser för vilka varor eller prisklasser som omfattas.
… garantin bara gällde en månad.
Utöver eventuell garanti gäller alltid konsumentköplagen, därför har du rätt att klaga ändå. Det kan vara bra att försöka reda ut om felet bilen drabbats av kan anses ursprungligt.
… bilen såldes i befintligt skick.
Konsumentköplagen som gäller från 1 maj 2022 medger inte generella ansvarsfriskrivningar, som att sälja något i befintligt skick. Bilen kan ändå anses felaktig.
… felet täcks av en extern garantiförsäkring.
Bilsäljare kan erbjuda mer eller mindre värdelösa extra garantier, som sällan täcker de delar som vanligtvis går sönder på en bil. Det kan till och med stå på avtalet att du ska kontakta någon annan än den du köpt bilen av om den går sönder. Men om garantin inte gäller det som är fel kan man ändå reklamera det till säljaren.
… du har undersökt och provkört bilen och därför inte har rätt att ifrågasatta skicket.
Konsumentköplagen gäller ändå. Gentemot dig som konsument har företaget i stället upplysningsplikt. Köparen har inte alls någon lika långtgående plikt att själv undersöka skicket på varan annat än möjligtvis rent kosmetiska avvikelser.
Nyckelord
Kontakter
Carl-Erik Stjernvallteknisk expert
Tel:072-076 73 40carl-erik.stjernvall@msverige.seTony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
4 av 10 kör för fort utanför skolor22.9.2023 08:50:00 CEST | Pressmeddelande
41 procent av förarna höll för hög hastighet när M Sveriges lokalklubbar kontrollerade hastigheten utanför 22 grundskolor på 13 orter över hela landet.
Rattsurf vanligt på svenska vägar18.9.2023 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 bötfälldes 15 221 personer för rattsurf. Sedan förbudet trädde i kraft 2018 har över 55 000 personer lagförts för att ha använt mobiltelefon i trafiken. Ändå är rattsurfandet fortfarande vanligt i trafiken.
Sänkt bränsleskatt efterfrågad och välkommen8.9.2023 14:51:34 CEST | Pressmeddelande
Energiminister Ebba Busch presenterade torsdagen den 7 september regeringens förslag för sänkt skatt på bensin och diesel till kommande budget. Riksförbundet M Sverige har en längre tid påtalat hur de stigande resekostnaderna påfrestar ekonomin för alla som behöver bilen för arbete och fritid, och det är positivt att regeringen nu lyssnat på våra argument.
Kritik mot regeringens elbilssatsning7.9.2023 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari berättade under onsdagen att regeringen ämnar införa en tillfällig premie för den som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor och i stället leasar eller köper en elbil. Förslaget får nu kritik från Riksförbundet M Sverige som menar att reformen är missriktad.
Nu ökar risken för viltolyckor – så ska du agera30.8.2023 07:02:00 CEST | Pressmeddelande
Under hösten ökar risken för viltolyckor kraftigt. Antalet älgolyckor, som ger allvarligast konsekvenser, fördubblas jämfört med sommarmånaderna. Älgens och hjortarnas brunst liksom högsäsongen för jakt och svampplockning gör att djuren sätts i rörelse. Därtill gör det tilltagande mörkret att det blir svårare att upptäcka djuren längs vägen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum