Unionen begär förhandling om kollektivavtal på Spotify
– Medarbetarna på Spotify har rätt att omfattas av samma arbetsvillkor och rättigheter som alla andra på svensk arbetsmarknad. Svenska techbolag är ledande inom ny teknologi. Nu måste de komma i kapp även när det gäller synen på den svenska arbetsmarknadsmodellen och medarbetares fackliga rättigheter, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
– Spotifys arbetsgivarvarumärke är redan bland de bästa i världen och det här är en möjlighet att öka konkurrensen i toppen. Det är orimligt att företaget inte har kollektivavtal. Vi är här för att lösa det, säger Henry Catalini Smith, ordförande för Spotify Workers, Unionens klubb på Spotify.
Kollektivavtal utgör grundtryggheten på den svenska arbetsmarknaden och gynnar arbetstagare såväl som arbetsgivare. De anställda får bra villkor när det gäller lön, anställningsform, arbetstid, semester och uppsägningstid, samt trygghet vid uppsägningar, omplaceringar eller omorganiseringar. Dessutom får de anställda ökande rättigheter och möjlighet till insyn i företaget och möjlighet att påverka.
– Ingen förstår arbetstagarna bättre än vi själva och vi vill ta plats vid bordet där beslut som påverkar vår arbetsvardag fattas. Vi ser en enorm möjlighet både för oss själva och för arbetsgivaren. Facket gör företag bättre, säger Henry Catalini Smith.
Stort intresse för fackliga rättigheter i oroliga tider
Det har varit oroligt inom techbranschen en tid och många företag går en skakig framtid till mötes med personalneddragningar, omorganiseringar och omplacering som följd.
– Det har väckt medlemmarnas intresse för fackliga rättigheter och för kollektivavtal. Det ger oss kraft att kräva förändring. Nu ser vi ser fram emot konstruktiva förhandlingar med Spotify, säger Martin Linder.
Fakta: Så går det till att förhandla ett kollektivavtal
- Medlemmar visar intresse och engagerar sig för att få ett kollektivavtal
- Facket kallar företaget till ett möte för att förhandla om ett kollektivavtal.
- Vanligtvis brukar man ha åtminstone två till tre förhandlingstillfällen.
- Om man inte kommer överens och facket bedömer att alla förhandlingsmöjligheter är uttömda, kan facket antingen välja att avsluta förhandlingen eller varsla om konflikt, dvs ta ut medarbetarna i en strejk.
- En process om kollektivavtal tar i regel mellan ett och två år från att medlemmar visat intresse till att ett kollektivavtal tecknas. Från att man inlett förhandlingar tar det oftast mellan två och sex månader till att avtalet tecknas.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Bilder
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen ser en ökad optimism i näringslivet efter sommaren29.8.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Unionen tar regelbundet temperaturen på konjunkturen. Mätningen i augusti visar att det finns en ökad optimism i det svenska näringslivet. – Det är ett mer positivt utfall än för ett halvår sedan. Konjunkturfallets botten har nu passerats, men för att inte riskera jobben och ge konjunkturen en rejäl skjuts måste Riksbanken sänka räntan i minst den takt de aviserat, konstaterar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.
Unionen uppmanar: ”Be the Change - bli förtroendevald” under Frihamnsdagarna i Göteborg26.8.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att uppmärksamma hur man kan skapa förändring genom fackligt engagemang deltar Unionen under Frihamsdagarna i Göteborg. Unionen arrangerar även rundabordssamtal på temat kompetensutveckling och erbjuder CV- granskning.
Fackliga skuggdirektionen: Riksbanken bör dubbelsänka vid nästa möte16.8.2024 12:03:46 CEST | Pressmeddelande
Podden Fackliga skuggdirektionen, där fackliga ekonomer ger löntagarnas perspektiv i den ekonomiska debatten, menar att Riksbanken bör dubbelsänka räntan men även tydligt kommunicera att de kommer att fortsätta sänka på samtliga möten under hösten.
Information25.7.2024 15:30:10 CEST | Pressmeddelande
Den 24 juli kom det till Unionens kännedom att en person som är förtroendevald i en av förbundets regionstyrelser har dömts till fängelse för ett allvarligt brott. Vi ser mycket allvarligt på detta, alla uppdrag kommer pausas och personen i fråga kommer uppmanas avsäga sig samtliga förtroendeuppdrag, säger Anders Åhlin, Unionens förbundssekreterare.
8 av 10 politiker i norra Sverige har inte funderat på sin kompetensutveckling – dags att sluta skillgissa4.7.2024 10:31:32 CEST | Pressmeddelande
Få politiker i regionala utvecklingsnämnder i norra Sverige har funderat på den egna kompetensutvecklingen och de tror inte att de behöver kompetensutveckling för att kunna ta ett nytt jobb. Det visar en ny undersökning från Unionen. – De som sitter på makten måste inse betydelsen av vidareutbildning mitt i arbetslivet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum