Fastighetsägarna

Borås bästa kommunen för fastighetsföretag

Dela
Borås får toppbetyg i Fastighetsägarnas undersökning av fastighetsföretagarklimatet. I en ranking av 18 kommuner kommer den västgötska kommunen på första plats, följt av Trollhättan och Varberg. Totalt sett är dock många fastighetsägare missnöjda, framför allt med kommunernas hantering av plan- och byggärenden.

Fastighetsägarna GFR har sedan 2006 mätt hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 18 av regionens största kommuner. Undersökningen genomförs av företaget Mistat och granskar hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut, samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider. I år har Borås nöjdast fastighetsägare, tätt följt av Trollhättan och Varberg.

-  Våra medlemmar brukar ge goda omdömen till Borås och Trollhättan, så jag är inte överraskad över att de kommunerna toppar årets undersökning. Generellt brukar det vara kommuner som är duktiga på att informera fastighetsägare som också får högst totalomdömen, säger David Björnberg, omvärldsanalytiker på Fastighetsägarna och ansvarig för undersökningen.

I allmänhet är dock många fastighetsföretagare missnöjda med samarbetet med kommunen. Exempelvis är det bara en dryg fjärdedel av alla svarande som anser att planärenden fungera smidigt i deras kommun. Jämfört med tidigare år är det också betydligt färre fastighetsägare som anser att det finns goda förutsättningar att bedriva lönsam verksamhet.  

-  Många fastighetsföretag har haft kraftigt stigande kostnader de senaste åren, samtidigt som möjligheten att öka inkomsterna är begränsade givet dagens hyressättningssystem. Det är allvarligt men inte överraskande att färre tycker det finns goda förutsättningar för lönsam verksamhet säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR. 

- När det gäller hanteringen av plan- och byggärenden bör konjunkturen spela mindre roll, men det har under en lång tid funnits ett missnöje över hur frågorna hanteras. Vi ser i undersökningen att god dialog är ett framgångsrecept, och det kommer vi fortsätta verka för säger Rikard Ljunggren.

För ytterligare information om undersökningen, kontakta David Björnberg.

Samtliga kommuners NKI presenteras nedan:

Kommun

NKI 2023

Borås

71,2

Trollhättan

69,7

Varberg

69,4

Linköping

69,2

Skövde

69,2

Kalmar

68,8

Mariestad

68,8

Falköping

68,1

Jönköping

66,5

Karlstad

63,9

Uddevalla

62,5

Motala

60,7

Halmstad

60,0

Lidköping

59,0

Göteborg

58,9

Vänersborg

58,3

Kungsbacka

56,9

Alingsås

53,6

Kontakter

David BjörnbergOmvärldsanalytiker Fastighetsägarna GFR

Fastighetsägarna GFR: Västra Götalands län, Värmlands län, Hallands län, Jönköpings län, Kalmar län och västra Östergötlands län.

Tel:031-755 33 03david.bjornberg@fastighetsagarna.se

Bilder

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Nu startar årets hyresförhandlingar i Jönköpings län29.9.2023 11:06:06 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Jönköpings län. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 12 procent i Jönköping och 11 procent i övriga 13 kommuner. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Halland29.9.2023 10:53:02 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Hallands län. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Kalmar29.9.2023 08:37:52 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Kalmar och flera kringliggande kommuner. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 12 procent i Kalmar och 11 procent i övriga 8 kommuner. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Sjuhärad29.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Sjuhäradsregionen. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Alingsås29.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Alingsås. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum