Lantmäteriet

Fortsatt trögt på bostadsmarknaden - antal inteckningar går ner

Dela
Lantmäteriets senaste statistik för inteckningar under första kvartalet i år bekräftar att tillväxten på bostadsmarknaden går trögt – antalet inteckningar under första kvartalet har minskat med nästan 30 procent jämfört med sista kvartalet 2022. Den svaga utvecklingen på bostadsmarknaden fortsätter under 2023.
Stugor i sluttning i vinterlandskap
Stugor i sluttning i vinterlandskap

– Den svaga utvecklingen på fastighetsmarknaden från 2022 håller i sig. Det är framför allt den tröga marknaden för småhus som visar sig i inteckningsstatistiken, säger Dennis Lindén, enhetschef på Lantmäteriet.

Under det första kvartalet 2023 har det registrerats drygt 40 000 nya inteckningar i fastigheter. Det är nästan 30 procent färre än kvartalet innan då antalet var 57 000. Det är relativt stora variationer över landet. Skillnaden är minst på Gotland och störst i Norrbotten.

– Det är bland annat inflationen som gör att bostadsmarknadens utveckling är osäker just nu. Om den höga inflationen fortsätter är det mycket som talar för ytterligare räntehöjningar under första halvåret. Detta kan i sin tur att påverka bostadsmarknaden genom färre genomförda bostadsaffärer och därmed även färre bostadslån med fastigheten som säkerhet, säger Dennis Lindén.

Nedan presenteras statistik över antalet inteckningar per län och kvartal

Kontakter

Bilder

Stugor i sluttning i vinterlandskap
Stugor i sluttning i vinterlandskap
Ladda ned bild

Dokument

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

Sveriges kartskatt är unik – och gratis26.9.2023 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige är kartlagt på ett sätt som saknar motstycke. Det hela började när Sverige på 1600-talet skulle bli en stormakt – det krävde koll på varenda vrå i riket. Kung Gustav II Adolf lade då grunden för Lantmäteriet för att få bättre kännedom om naturresurser och hur riket såg ut. Resultatet blev de geometriska jordeböckerna, konstnärliga praktverk som nu i digital form kan laddas ner från öppna arkiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum