Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Världsunik plattform för säker och hälsosam parasport

Dela
Nu lanseras SafeParasport, en världsunik plattform som ska öka kunskapen om säker träning och hälsa för paraidrottare. Paraidrottare har ofta andra förutsättningar när de planerar sin träning, och vilka skador som uppkommer. Det kan vara alltifrån pulsnivåer till trycksår.
Nicolina Pernheim Goodrich i en match i Paralympics 2021. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté
Nicolina Pernheim Goodrich i en match i Paralympics 2021. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté

– SafeParasport fungerar som ett 1177 för paraidrottare. Här kan aktiva och tränare hitta information om hur man tränar, men också hur man förebygger och hanterar skador hos paraidrottare, säger Kristina Fagher, forsknings- och projektledare för Säker och hälsosam parasport.

– Det finns ingen liknande plattform i världen som riktar sig till paraidrottare. Vår förhoppning är att det här skapar nya förutsättningar för aktiva och ledare inom parasport i hela världen att bedriva säker träning och skapa förutsättningar för långa och hälsosamma karriärer, säger Jan Lexell, medforskare inom Säker och hälsosam parasport och medlem i det medicinska rådet inom den Internationella Paralympiska Kommittén (IPC).

Plattformen är ett samverkansprojekt mellan Parasport Sverige, Sveriges Paralympiska Kommitté, Lunds Universitet, Stellenbosch University, Blekinge Tekniska Högskola, Centrum för Idrottsforskning och Folksam.

– Vi vill att fler ska få kunskap att planera träning och rehabilitering efter den aktivas specifika förutsättningar. Förhoppningsvis leder det både till att fler aktiva och ledare känner sig trygga med att börja inom parasporten. Men också att vi blir bättre på att optimera träningen för elitaktiva paraidrottare efter de specifika förutsättningarna. Mindre skadefrånvaro innebär effektivare träningsutveckling och då bättre resultat, säger Hans Säfström, Elitutveckling, på Parasport Sverige. 

Idag finns det framgångsrika träningsbaserade och förebyggande program inom flera idrotter, men de är inte anpassade eller tillgängliga för paraidrottare och deras funktionsnedsättningar, idrotter, utrustning och förutsättningar.

– För oss är det självklart att vara med och bidra till att utveckla en plattform som ska minska skador och ohälsa. Målet är att plattformen ska halvera antalet skador och sjukdomar inom paraidrott, säger Lena Lindqvist, Kundansvarig Idrott och Hälsa på Folksam.

Besök SafeParasport.com för att hitta nya perspektiv på träning och hälsa för paraidrottare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nicolina Pernheim Goodrich i en match i Paralympics 2021. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté
Nicolina Pernheim Goodrich i en match i Paralympics 2021. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 11 idrotter. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Regeringen står bakom fortsatt arbete att få Paralympics och OS till Sverige 203012.11.2023 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. -Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum