Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Sju av tio vill att Sverige söker Paralympics och OS

Dela
Sju av tio svenskar tycker att Sverige ska söka Paralympics och OS 2030 om förstudien visar att det är möjligt att genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. Det visar en undersökning av Kantar Public. "Roligt att det finns ett så starkt stöd. Nu jobbar vi vidare med förstudien för att säkerställa att vi ska kunna leverera spel som är kostnadseffektiva, hållbara och demokratiska", säger SOK:s nyvalde ordförande Hans von Uthmann.
Sju av tio svenskar säger ja till ett Paralympics och OS i Sverige 2030.
Sju av tio svenskar säger ja till ett Paralympics och OS i Sverige 2030.

Undersökningen som är gjord av Kantar Public 4-12 april innefattar drygt 3 300 intervjuer. 

– Vi är duktiga på att arrangera idrottsevenemang i Sverige och det är positivt att allmänheten nu visar tilltro till idrottens förmåga vara en kraft i hållbarhets- och demokratiutveckling. Nästa steg blir att se vad förstudien visar om vilka förutsättningar som faktiskt finns att lyckas med det. Jag oroar mig för att krafter vill tillåta deltagande från Ryssland och Belarus. Det känns betryggande att vi inom den nordiska idrottsfamiljen har tagit tydlig ställning att inte öppna för det, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Nya arenor ska inte byggas

Förstudien har hittills kommit fram till att OS och Paralympics ska arrangeras med befintliga arenor. Nya arenor ska inte byggas. Kantar Sifos undersökning visar att just det är en förutsättning för att svenska folket också ska vara mer positiva än tidigare till OS och Paralympics 2030.

– Det blir extra viktigt att ha med sig i våra fortsatta kontakter med orter som Stockholm, Falun, Åre och Östersund, säger SOK:s nyvalde ordförande Hans von Uthmann, som även är sammankallande i förstudiens styrgrupp.

Jämställhet och inkludering i fokus

– I undersökningen är det också tydligt att svenska folket vill att spel i Sverige ska stå för demokratiska värden som jämställhet och inkludering. Vi ser att ett Paralympics och OS till Sverige skulle ge idrottsrörelsen kraften att bli en ännu starkare motor för en positiv samhälls- och idrottsutveckling i hela landet, säger SPK:s ordförande Åsa Llinares Norlin.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) fortsätter i förstudien att utreda förutsättningarna för OS och Paralympics i Sverige 2030. Under de 50 arbetsdagar som förflutit sedan presskonferensen den 8 februari har tio arbetsgrupper med 30 representanter från SOK, SPK och RF skapats. Förstudien har hittills haft över 100 möten med idrotten, politiken, näringslivet, civilsamhället. 

Ytterligare statusuppdateringar kring förstudien lämnas i samband med SPK:s årsmöte den 13 maj och kring Riksidrottsmötet 26-28 maj. Senast den 1 juli ska förstudien vara klar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sju av tio svenskar säger ja till ett Paralympics och OS i Sverige 2030.
Sju av tio svenskar säger ja till ett Paralympics och OS i Sverige 2030.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel. 

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort. 

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Regeringen står bakom fortsatt arbete att få Paralympics och OS till Sverige 203012.11.2023 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. -Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum