Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Välkommet med initiativ på elitidrottsområdet från regeringen

Dela
Regeringen ger Centrum för idrottsforskning ett nytt uppdrag kopplat till elitidrott. Riksidrottsförbundet (RF), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) välkomnar att initiativ tas på området men understryker vikten av att hela idrottsrörelsen finns med i analysen av elitidrottens förutsättningar.
Alpina landslaget (från vänster), Aaron Lindström, Arvid Skoglund och Ebba Årsjö
Alpina landslaget (från vänster), Aaron Lindström, Arvid Skoglund och Ebba Årsjö

Regeringen har idag meddelat att de ger Centrum för idrottsforskning (CIF) uppdraget att under 2023 genomföra en fördjupad analys av den samlade idrottsrörelsens villkor och förutsättningar för att bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet.

– Elitidrottare ska kunna satsa på sin idrott och konkurrera internationellt. Med idrotten som yrke ska de också kunna ha pension, försäkringar och samma trygghet som alla vi andra yrkesverksamma när vi slutar jobba eller för deras del när de byter yrkesbana från elitidrott till arbetslivet. Det är bra att Centrum för idrottsforskning nu får detta uppdrag och att det också kommer under samma tid som vi inom idrottsrörelsen själva gör en kraftsamling med en gemensam riktning för att få bättre förutsättningar för aktiva som satsar på sin idrott, säger Peter Mattsson, verksamhetschef Elitidrott2030 som är ett gemensamt arbetet för RF, SOK och SPK.

I förra veckan presenterade RF, SOK och SPK en gemensam riktning kring fortsatta arbetet med att stärka elitidrotten inom ramen för Elitidrott2030. Arbetet ska bland annat innehålla effektiv organisering av stödet till medlemsförbund och en analys över hur staten kan bidra till en väsentlig resursförstärkning.

– Vi har länge efterlyst initiativ från regeringen när det gäller elitidrott och det är välkommet att ett sådant nu presenteras. Men det är viktigt att analysen inte avgränsas till ett fåtal förbund eller idrotter. Jag förutsätter också att analysen håller isär vad idrottsrörelsen har att bestämma som självständig demokratisk rörelse och vad regering kan stötta med vad gäller det idrottsrörelsen själva identifierat som gemensamma satsningar och behov inom ramen för Elitidrott2030. Vår egen analys i #elitidrott2030 visar att elitidrotten behöver ett väsentligt resurstillskott. Därför är det bekymmersamt att det i uppdraget står att eventuella förslag ska finansieras inom befintlig ram, säger Peter Mattsson.

Uppdraget ska återrapporteras till regeringen senast den 15 april 2024.

Vid årsskiftet släppte också Göteborgs Universitet en studie ”Vägar till världstoppen” som visar på att ojämlika förhållanden inom olika idrotter gör att färre idrottar på elitnivå. Det är Astrid Schubring, docent vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet som tillsammans med Karin Grahn, Pär Rylander, Suzanne Lundvall och Elin Bergström, har undersökt hur svenska elitidrottare når världsklass.

Studie Vägar till världstoppen (länk till pdf)

SOK har också initierat en rapport som bygger på intervjuer med 20 individuella idrottare i Topp och Talang. Rapporten är gjord av Anton Dahlberg tillsammans med forskaren och statistikern Anton Kalén, och visar att många svenska olympier lever under existensminimum. 

Rapporten Topp och Talang - idrottares socioekonomi 2022 (länk till pdf) 

För mer information kontakta

Peter Mattsson
Verksamhetschef Elitidrott2030
070-615 05 71

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alpina landslaget (från vänster), Aaron Lindström, Arvid Skoglund och Ebba Årsjö
Alpina landslaget (från vänster), Aaron Lindström, Arvid Skoglund och Ebba Årsjö
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel. 

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort. 

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Regeringen står bakom fortsatt arbete att få Paralympics och OS till Sverige 203012.11.2023 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. -Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum