Röda korset

Röda Korsets landrepresentant evakuerad från Sudan

Dela
Säkerhetsläget i Sudan gör evakueringsinsatser mycket svåra och riskfyllda. Svenska Röda Korset har arbetat intensivt med att evakuera vår utsända från landet. Nu kan vi bekräfta att detta har uppnåtts.
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

− Vår kollega mår under omständigheterna bra. Svenska Röda Korset fortsätter att upprätthålla en nära dialog med Röda Korset/Röda Halvmånerörelsens partners, relevanta organisationer och myndigheter. Säkerheten för vår personal har högsta prioritet, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

− Vi är djupt oroliga för civilbefolkningen när våldet i Sudan fortsätter att eskalera och spridas. Vi har gång på gång sett hur civila betalar det högsta priset när stadsdelar blir slagfält och gator förvandlas till frontlinjer. De stridande parterna måste göra allt för att skydda civila och ge humanitära organisationer tillträde.

Svenska Röda Korset har haft kontor i Sudan sedan 2013 men stöttat Röda Korset/Röda Halvmånerörelsens arbete i landet i decennier.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

Ny skottlossning nära räddningsbåt på Medelhavet12.7.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den 7 juli genomförde en humanitär besättning från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och SOS Meditarranee en räddningsinsats av en båt med migranter på centrala Medelhavet. Besättningen från IFRC, SOS Meditarranee och personerna ombord på migrantbåten utsattes under insatsen för stor fara i möte med libysk kustbevakning. Den libyska kustbevakningen avfyrade skott i närheten av räddningsstyrkan. Detta är den tredje incidenten i år och del av en utveckling av ökande osäkerhet på Medelhavet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum