Röda korset

Röda Korsets landrepresentant evakuerad från Sudan

Dela
Säkerhetsläget i Sudan gör evakueringsinsatser mycket svåra och riskfyllda. Svenska Röda Korset har arbetat intensivt med att evakuera vår utsända från landet. Nu kan vi bekräfta att detta har uppnåtts.
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

− Vår kollega mår under omständigheterna bra. Svenska Röda Korset fortsätter att upprätthålla en nära dialog med Röda Korset/Röda Halvmånerörelsens partners, relevanta organisationer och myndigheter. Säkerheten för vår personal har högsta prioritet, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

− Vi är djupt oroliga för civilbefolkningen när våldet i Sudan fortsätter att eskalera och spridas. Vi har gång på gång sett hur civila betalar det högsta priset när stadsdelar blir slagfält och gator förvandlas till frontlinjer. De stridande parterna måste göra allt för att skydda civila och ge humanitära organisationer tillträde.

Svenska Röda Korset har haft kontor i Sudan sedan 2013 men stöttat Röda Korset/Röda Halvmånerörelsens arbete i landet i decennier.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Martin Ärnlöv är generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Fortsatt starkt folkligt stöd för familjeåterförening20.11.2023 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Den 8 november har riksdagen gått vidare med ett av de lagförslag som aviserades i Tidöavtalet 2022. Lagändringen som börjar gälla den 1 december innebär bland annat att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige och begränsningar möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Röda Korset genomfört en opinionsundersökning som visar att lagändringarna strider mot folkviljan och att en majoritet av den svenska befolkningen stöder en mer human migrationslagstiftning.

Svenska Röda Korset i nytt forskningsprojekt kring avfallshantering i humanitära insatser6.11.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset har inlett ett forskningsprojekt med målet att undersöka och utveckla avfallshanteringen i humanitära insatser. I ett första steg fokuserar studien på att utforska möjligheterna att använda förgasning som teknisk lösning för att hantera det avfall som oundvikligen uppstår under kriser. Projektet finansieras av Europeiska Unionen (DG ECHO).

Internationella rödakorsrörelsen kraftsamlar mot psykisk ohälsa10.10.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Den 10 oktober är Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Nästan en miljard människor över hela världen lever med psykisk ohälsa, och denna siffra ökar dramatiskt på grund av pågående konflikter, naturkatastrofer och andra kriser. Som ett led i att svara upp mot de enorma behoven anordnar Svenska Röda Korset en stor internationell konferens – men fler insatser och investeringar behövs.

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum