Hyresgästföreningen Region Sydost

Östergötlands bostadsbrist har byggts på med över 4 000 bostäder

Dela
Trots byggandet av fler bostäder i Östergötland har bostadsbristen inte minskat, utan i stället ökat. Vissa kommuner, som Vadstena har visserligen lyckats minska sin bostadsbrist med 122 bostäder, men Norrköping har i stället byggt på sin med 2 180 bostäder. En ny rapport från Hyresgästföreningen visar siffror på bostadsbyggandet i förhållande till befolkningsökningen, under åren 2010 – 2019.
Östergötlands bostadsbrist har ökat med 4 182 bostäder.
Östergötlands bostadsbrist har ökat med 4 182 bostäder.

I Hyresgästföreningens nya rapport Miljonärsprogrammet, presenteras siffror på byggandet i landets alla län och kommuner under åren 2010 – 2019. Rapporten visar att många av kommunerna visserligen har byggt många nya bostäder, men att befolkningen har ökat i en högre takt. Därför har den faktiska tillgången på bostäder minskat i stället för att öka. Man har helt enkelt byggt på bostadsbristen.

- Östergötland är i desperat behov av fler bostäder, det tror jag att de allra flesta som bor här har märkt av. Det behövs särskilt hyresrätter. Vi har till exempel många unga som står och väntar på att kunna flytta hemifrån och som behöver ett bra boende. Det nya normala kan inte vara att man ska tvingas bo kvar hemma tills man är 30 år, bara för att staten inte kan uppfylla sina skyldigheter att se till att det finns bostäder för alla, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Enligt rapporten är det främst kommunerna och företag som tagit ansvaret för byggandet av nya bostäder, med ökad kommunal skuldsättning som följd. Författaren menar också att det under perioden har varit ett ovanligt gynnsamt läge för byggande, med låga räntor och ett stort behov av nya bostäder.

- Bostadsbristen har inte minskat, trots bra förutsättningar och nu stannar dessutom mycket av bostadsbyggandet upp på grund av den krisande ekonomin. Det bådar inte gott för framtidens hyresgäster. Nu är det dags att staten tar sitt ansvar, allt kan inte hänga på kommunerna, säger Inger Borg.

Knapp hälften av Östergötlands kommuner har enligt rapporten haft en byggtakt som minskat bostadsbristen, där finns Vadstena, Åtvidaberg och Ödeshög som goda exempel. Norrköping har i stället byggt så pass lite i förhållande till sin befolkningsökning att bostadsbristen i kommunen har ökat med 2 180 bostäder och i Linköping har den ökat med 653 bostäder. Även i Finspång och Mjölby har man byggt för lite och ökat sin bostadsbrist med flera hundra bostäder.

Kommun

Nya bostäder

Förändring tillgång på bostäder

Boxholm

58

-56

Finspång

216

-374

Kinda

124

60

Linköping

8 528

-653

Mjölby

376

-618

Motala

661

-254

Norrköping

4 779

-2 180

Söderköping

220

-72

Vadstena

126

122

Valdemarsvik

72

41

Ydre

52

15

Åtvidaberg

123

121

Ödeshög

102

91

Totalt för Östergötland

15 437

-4 182

Siffrorna är uppdaterade 27/4 klockan 11.30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Östergötlands bostadsbrist har ökat med 4 182 bostäder.
Östergötlands bostadsbrist har ökat med 4 182 bostäder.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Hyresgästföreningen Region Sydost
Hyresgästföreningen Region Sydost



Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyresgästföreningen besviken på regeringens budget – hyresgästerna är bortglömda20.9.2023 13:40:49 CEST | Pressmeddelande

Efter att regeringen presenterat sin höstbudget, uttrycker Hyresgästföreningen stark kritik. Föreningen menar att budgeten saknar krisinsikt och har för få satsningar för att få landet ur bygg- och bostadskrisen. Regeringen satsar i budgeten 2 700 kronor per hyreshushåll och över 20 000 kronor på hushåll som bor i villa eller bostadsrätt. – Man verkar helt ha glömt bort hyresgästerna, trots att många hyresgäster tillhör dem som behöver mest stöd just nu, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Blekinges kommuner äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i Blekinge äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Kommunerna i Östergötland äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i Östergötland äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Kommunerna äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i landet äger en allt mindre del av länets hyresrätter, men i Jönköpings län ser siffrorna mer positiva ut. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Kommunerna äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i Kalmar län äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum