Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Alla vinnare på Svenska Parasportgalan 2023

Dela
Fredagen den 5 maj prisades de bästa prestationerna och de största förebilderna inom svensk parasport från det senaste året. Här är listan på alla pristagarna.

Årets lag

Landslaget i rullstolscurling

Det svenska landslaget i rullstolscurling skrev in sig i historieböckerna under Paralympics i Peking 2022 genom att för första gången någonsin ta Sverige till en paralympisk final. Nerver av stål, stark lagmoral och spelskicklighet tog dem hela vägen fram till finalen mot hemmanationen Kina som dessvärre satte stopp för gulddrömmen.

Årets prestation inom Special Olympics

Mike Malmer, Västerås judo

Arbetet Mike Malmer gör för parasporten och Special Olympics är svårt att beskriva. Mike tar sig ständigt an nya utmaningar och med sin positiva inställning lyckas han både få personer, organisationer och andra aktörer att vilja utveckla idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I rollen som ambassadör för Special Olympics Sverige föreläser han, sprider glädje och lockar fler till föreningsidrotten. Inget är omöjligt när det gäller Mike.

Årets nykomling

Arvid Skoglund, alpint

Arvid Skoglund var yngst i den svenska trupp som togs ut till Paralympics i Beijing. I det sista slalomåket under den sista dagen visade Arvid Skoglund att han besitter en hög kapacitet när han klättrade hela åtta placeringar och slutade på femtonde plats. Framtiden är ljus för svensk alpinåkning.

Årets ledare

Henrik Bergqvist, alpint

Henrik Bergqvist har gjort underverk med små resurser sen han tillträdde som förbundskapten 2017. Med extremt hårt slit och målmedvetenhet har han på bara fem år satt Sverige på den para-alpina världskartan. Med två guld och ett brons på Paralympics i Beijing, bidrog det alpina landslaget stort till att Sverige gjorde sitt bästa vinterparalympiska spel på 20 år.

Radiosportens Parasportpris

Pia Eneström, Enebybergsgymnsaterna

För sitt engagemang och driv. För sitt sätt att se alla oavsett nivå. En förebild som sprider glädje och med stolthet visar på idrottens stora betydelse. 

Årets förebild 

Fia Fjelddahl, segling

Fia Fjelddahl kämpar hårt för att få tillbaka seglingen på det paralympiska programmet och är ett stort affischnamn på den internationella scenen. Dessutom fortsätter hon sin egen elitsatsning där hon inte är rädd för att anta nya utmaningar, vilket lett till både NM-guld och VM-final. Fia Fjelddahl är en förebild som kämpar för att förverkliga sina och andras drömmar.

Årets manlige idrottare

Zebastian Modin, längdskidor

Zebastian Modin hade en tuff start på 2022 då han drabbades av covid-19, och deltagandet på Paralympics stod länge på spel. Trots besvären lyckades Modin bragdartat vinna ett silver och två brons i Peking och blev därmed Sveriges främsta vinterparalympier genom alla tider med totalt åtta paralympiska medaljer.

Årets kvinnliga idrottare

Ebba Årsjö, alpint

Trots debuten i Paralympics 2022 var Ebba Årsjö en av Sveriges största medaljkandidater inför spelen. Hon stod pall favorittrycket och tog hem hela tre medaljer, varav två guld där slalomguldet bär bragdstämpel efter den allvarliga krasch och knäskada som Årsjö ådrog sig dagen innan. Under året tog Ebba Årsjö även två VM-guld och vann den totala världscupen i slalom.

Jerringfondens Parasportpris

FIFH Malmö

FIFH Malmö har stort fokus på gemenskap, självständighet och rörelseglädje. Föreningen är en flitig arrangör och skapar många publika evenemang och aktiviteter där familjens delaktighet spelar stor roll.

Hösten 2022 var FIFH mottagare av flyktingar från Ukraina, många med funktionsnedsättningar.

Milena Bohdanova, 12 år

Milena är orädd, älskar nya utmaningar och besitter massor av talang i bordtennis. Milena flydde från Ukraina för 14 månader sedan och har visat stort klubbhjärta, trots sin korta tid i verksamheten.

Gustav Ågren, 12 år

Gustav är en fotbollskille av stora format som har en fantastisk känsla för bollen och älskar lagspelet. Gustav har varit med i föreningen sedan starten av FIFH:s FrameFotbollsverksamhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 11 idrotter. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Regeringen står bakom fortsatt arbete att få Paralympics och OS till Sverige 203012.11.2023 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. -Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum