Region Örebro län

Influensasäsongen går mot sitt slut - utredning av allvarliga komplikationer visar att fler fall har rapporterats i landet

Dela
Antalet bekräftade fall av både influensa A och B har minskat de senaste veckorna i såväl Region Örebro län som resten av landet. Nu går säsongen mot sitt slut.
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län. Foto: Region Örebro län

Tidigare under säsongen har det rapporterats att ett fåtal barn i Region Örebro län fått allvarliga komplikationer i samband med influensa B.

Fallen har varit bland personer under 18 år utan underliggande sjukdom och haft komplikationerna hjärtmuskelinflammation eller hjärninflammation.

Fler allvarlig fall i landet

Den utredning som Folkhälsomyndigheten startade tillsammans med Smittskyddsenheten i region Örebro län visar att ytterligare enstaka influensafall med allvarliga komplikationer har förekommit i andra regioner i landet.

Totalt sett ingår nu 17 fall i utredningen. De tillkomna fallen är både vuxna och barn, utan koppling till varandra.

Samma genetiska grupp

Det är sedan tidigare känt att dessa komplikationer kan uppträda i samband med influensainfektion, men det är ovanligt.

Virologiska analyser har visat att alla tillhör samma genetiska grupp av linjetyp B/Victoria som dominerat i övriga Europa och som ingår i säsongens influensavacciner.

- Folkhälsomyndigheten fortsätter att samla in data till säsongen avslutas, säger Gunlög Rasmussen. Däremot har vi i vår region inte fått in några fler fall där barn drabbats av allvarliga komplikationer utöver de tidigare

Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen finns tillgänglig för eventuella kommentarer fram till klockan 12:00 fredagen den 12 maj. Bokning sker genom presskommunikatör.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Anpassning av IVA-platser i Lindesberg – fortsatt brist på specialistsjuksköterskor21.9.2023 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

På grund av ett ytterligare försämrat bemanningsläge kommer antalet vårdplatser vid intensivvårdsavdelningen (IVA) i Lindesberg att reduceras till två platser från dagens fyra. Anpassningen är direkt kopplad till brist på specialistsjuksköterskor, framförallt nattetid. - Trots anpassningen ser vi att vi kommer att kunna vidmakthålla tillgängligheten till intensivvård, säger Peter Asplund, verksamhetschef för intensivvården i länet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum