Teknikföretagen

Europeisk teknikindustri samlad bakom förslag att stärka EU:s konkurrenskraft

Dela
Teknikföretagen har tillsammans med industriorganisationer från åtta medlemsstater tagit fram gemensamma rekommendationer till det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd inför stundande samtal om EU:s konkurrenskraft.
Klas Wåhlberg, vd, och Joel Jonsson, tf Brysselchef & ansvarig internationell handel, Teknikföretagen
Klas Wåhlberg, vd, och Joel Jonsson, tf Brysselchef & ansvarig internationell handel, Teknikföretagen

Den 22 maj sammanträder ministrar från EU:s medlemsstater i konkurrenskraftsrådet för att diskutera hur den europeiska industrins konkurrenskraft kan stärkas.

Inför mötet har Teknikföretagen samlat organisationer som företräder industrin i Belgien (Agoria), Danmark (Danish Industry), Finland (Technology Industries of Finland), Irland (Engineering Industries Ireland & Technology Ireland – Ibec), Italien (Anima), Tyskland (VDMA) och Österrike (Metaltechnology Austria) bakom ett antal gemensamma rekommendationer till det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Syftet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för en innovativ och långsiktigt konkurrenskraftiga industri i Europa.

– En av de viktigaste faktorerna för EU:s framtida utveckling och välstånd är att ge industrin rätt förutsättningar att vara konkurrenskraftig. För att uppnå det måste EU:s konkurrenskraftsagenda värna den inre marknaden, teknikneutralitet och undvika ett statsstödsrace för att nämna några saker, säger Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.

Den europeiska industrin är ställd inför flera utmaningar, såsom höga energikostnader, brist på arbetskraft och störningar i leveranskedjan. Dessa direkta utmaningar kräver dock långsiktiga lösningar. Tillsammans med en växande regelbörda för europeiska företag utgör dessa faktorer komparativa nackdelar i förhållande till globala konkurrenter.

För att ta itu med dessa utmaningar föreslår organisationerna att EU fokuserar på att säkra:

  • konkurrens och en välfungerande inre marknad som drivkraft för tekniska framsteg
  • ett innovationsvänligt regelverk i EU som är följsamt efter den senaste teknologiska utvecklingen
  • ett förnyat fokus på EU:s frihandelsagenda och begränsa handelshinder för att stärka försörjningstryggheten
  • att en kapplöpning mot botten med en skenande användning av statligt stöd i EU som svar på global konkurrens motverkas

– Det sker just nu en utveckling mot en alltmer aktiv industripolitik på EU-nivå. Teknikföretagen har länge betonat vikten av att värna konkurrens och öppen handel för att uppnå EU:s målsättningar. Vi är därför glada över att samla industrin i flera tongivande medlemsländer bakom budskapen, säger Joel Jonsson, tf Brysselchef och ansvarig internationell handel, Teknikföretagen.

Rekommendationerna i den gemensamma industriförklaringen är resultatet av industrisamtal på EU-nivå arrangerat av Teknikföretagen, genom två rundabordssamtal, under april 2023 i Bryssel. Länk till dokumentet nedan.

Kontakter

Bilder

Klas Wåhlberg, vd, och Joel Jonsson, tf Brysselchef & ansvarig internationell handel, Teknikföretagen
Klas Wåhlberg, vd, och Joel Jonsson, tf Brysselchef & ansvarig internationell handel, Teknikföretagen
Ladda ned bild

Dokument

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum