Uppsala stadsteater

Välkommen till hösten 2023 på Uppsala stadsteater

Dela

En Skandinavienpremiär. Två Sverigepremiärer. Tre urpremiärer. Och mer! Boka dina biljetter till Uppsala stadsteaters höstsäsong 2023.

VD/Teaterchef Petra Brylander berättar:

Stig Dagerman skulle fyllt hundra år i år och vi får möta ett av hans mest kända verk, nu för första gången på en scen i Sverige, nämligen Tysk höst. Vi har Professor Bernhardi av Arthur Schnitzler, Skandinavienpremiär på Dolly Partons berömda musikal 9 to 5 och i Dottern möter vi familjen i Lena Anderssons skildring av det svenska folkhemmet. Detta beskriver bara inledningen på säsongen, mycket mycket mer väntar!

Här följer korta presentationer av höstens premiärer på Uppsala stadsteater.

Jag tror de flesta av oss ibland har känt att allt och alla runt omkring oss förändras i en hiskelig fart. Matbutiken ändrar inredning, nya poängsystem i affärerna, favoritcafét byter ägare och namn. Och människor byter hårfärg och näsa. Vi lever i en tid där allting accelererar runt om oss. I den situationen vet jag inte om det alltid är den bästa strategin att hantera detta genom att själv trampa gasen i botten. Istället kanske vi borde hoppa av tåget och stanna upp, andas och reflektera. Det skulle jag vilja säga till Lette som är huvudroll i ”Den Fule", för han stannar inte upp. Tvärtom -  han kör på. Vi får se var det leder honom. Viktor Tjerneld, regissör

Den fule. Framgångsrik, lyckligt gift och världen ligger framför ingenjörens Lettes fötter. Tills den dagen chefen nekar honom att åka och presentera sin senaste uppfinning. Varför? Jo, för hur skulle någon någonsin kunna ta det han säger seriöst när han är så otroligt ful. Biljettsläpp: 10 maj 2023. Sverigepremiär 15 september, 2023. 

Av Marius von Mayenburg. Regi: Viktor Tjerneld. Översättning: Magnus Lindman. Scenografi och kostymdesign: Marie Moberg. Maskdesign: Yenny Marklund

Läs mer om föreställningen: Den fule - Uppsala stadsteater

___________________

Reportagen som återges i Tysk höst är inte längre bort än att någon som lever idag känner igen sig. Det är ett tidsdokument som tränger sig in samtiden och in i oss själva. Anna Takanen, regissör  

Tysk höst. Hur hittar man hoppet igen och vågar drömma om det omöjliga? Detta skildrar Stig Dagerman i sina fängslande dagsverser i Expressen – 45, om efterkrigstidens depression i Tyskland. 2023 skulle Dagerman fyllt 100 år och som en del av uppmärksammandet visasTysk höst för första gången. Biljettsläpp: 10 maj 2023. Sverigepremiär 16 september, 2023. 

Av Stig Dagerman. Dramatisering: Stig Hansén. Regi: Anna Takanen. Scenografi & ljusdesign: Tobias Hagström Ståhl. Kostymdesign: Patricia Svajger. Kompositör: Simon Steensland. Förlag: Colombine. 

Läs mer om föreställningen: Tysk höst - Uppsala stadsteater

___________________

Filmen 9to5 är fruktansvärt rolig men också helt radikal i sin skildring av hur patriarkatet och kapitalismen går hand i hand, och vilka åtgärder som krävs för att få drägliga arbetsvillkor. Musikalen har allt från filmen, plus ännu mer av Dolly Parton! Det, i kombination med den tidiga 1980-talsestetiken gjorde det oemotståndligt för mig att arbeta med. Om Dolly kommer vara med på scen? O ja, det kan jag garantera!  Farnaz Arbabi, regissör 

9 to 5. Musikalen. Tre kontorsarbetande kvinnor har fått nog av sin mansgris till chef och bestämmer sig för att hämnas. Deras krav är enkla: lika lön för lika arbete och inga fler sexuella trakasserier. Med hjälp av varandra, en gnutta råttgift och lite gaffatejp, tar de makten och inget blir sig någonsin likt igen. Biljettsläpp: 10 maj, 2023. Skandinavienpremiär 30 september, 2023. 

Musik & sångtexter: Dolly Parton. Av Patricia Resnick, Baserad på filmen skapad av 20th Century Fox Picture. Originaluppsättning på Broadway, av Robert Greenblatt, April 2009. Orkestrering: Bruce Coughlin. Arrangemang & kompletterande orkestrering: Stephen Oremus & Alex Lacamoire. Översättning: Linnea Sjunnesson & Fredrik Fischer. Regi: Farnaz Arbabi. Scenografi: Jenny Kronberg. Kostymdesign: Lena Lindgren. Musikaliskt ansvarig: Gustav Holmqvist & Henric Hammarbäck. Kapellmästare: Gustav Holmqvist. Koreografi: BamBam Frost. Förlag: Presented by arrangement with Music Theatre International. Förlag översättning: Nordiska Aps Köpenhamn. 

Läs mer om föreställningen: 9 to 5 musikalen - Uppsala stadsteater

___________________

Lena fångar, med sin klara blick och humor, det Sverige, som jag så väl känner igen. Genom denna familjeskildring får jag syn på mitt eget liv och det Folkhemsideal som präglat så många av oss. Men saknar vi det?  Karin Parrot Jonzon, regissör 

Dottern. Genom Elsa får vi följa en ung kvinnas väg ut i livet. En varm och underhållande berättelse om folkhemmets upplösning på 80-talet, baserad på romanerna Sveas son och Dottern av Lena Andersson. Biljettsläpp: 10 maj 2023. Urpremiär 14 oktober, 2023. 
 
Av Lena Andersson. Dramatisering och regi: Karin Parrot Jonzon. Scenografi och kostym: Nina Fransson. Kompositör: Kristoffer Jonzon. 

Läs mer om föreställningen: Dottern - Uppsala stadsteater

___________________

Det är en laddad text om mekanismerna bakom ett offentligt drev, ett fenomen som mer eller mindre tillhör vardagen i vår samtid. På ett vis handlar pjäsen om sanning och lögn, men ännu mer, tycker jag, om den enorma kraft som berättelser har. En smaskig historia är ofta mycket mer attraktiv än den vardagliga händelse den bygger på, för alla utom för människan som drabbas av den. Carolina Frände, regissör

Professor Bernhardi. En rapp och samtida berättelse där en vardaglig händelse vinklas om och används för att starta ett mediedrev på antisemitisk grund. Pjäsen kretsar kring hur historier används för offentlig smutskastning och förtal. Ett maktspel som formar både våra personliga och politiska liv. Biljettsläpp: 10 maj 2023. Urpremiär 3 november, 2023. 

Av Arthur Schnitzler. Bearbetning: Joakim Sten. Regi: Carolina Frände. Scenografi & ljusdesign: Karl Svensson. Kostymdesign: Kajsa Larsson

Läs mer om föreställningen: Professor Bernhardi - Uppsala stadsteater

___________________

Mitt Ett Drömspel använder refrängen i Strindbergs pjäs – det är synd om människorna – som språngbräda för ett nytt drama, om medlidande och självmedlidande. Är det synd om människorna? Jo, men mest om oss själva. Oavsett var på samhällsstegen vi befinner oss, tenderar vi att se oss själva som motarbetade av makterna, offer för omständigheter. Andras livssituation är däremot en produkt av en serie dåliga val, och de får faktiskt sluta kverulera. Ett Drömspel utforskar i min tappning vårt behov av att redigera våra liv till en begriplig berättelse, med oss själva i hjälterollen. Jens Ohlin, regissör 

Ett drömspel. Med inspiration av August Strindbergs Ett drömspel skapar regissören Jens Ohlin en realistisk och drömsk pjäs som blir en resa mellan tid och rum. Biljettsläpp: 10 maj 2023. Urpremiär 9 december 2023.  

Av Jens Ohlin. Regi: Jens Ohlin. Scenografi och ljusdesign: Susanna Hedin. Kostymdesign: Matilda Hyttsten.  

Läs mer om föreställningen: Ett drömspel - Uppsala stadsteater

___________________

En berättelse om behov av balans. Vi lever i en tid där vi förväntas vara färdigtänkta och välja sida. Hur lätt är det när världen är så komplex? Så fort man bestämt sig för vad man tycker så kommer någon med ett bra argument och sabbar det hela. Aksel Morisse, regissör 

Johanna. En musikteaterföreställning om föräldralösa Johanna, en överlevare som klarar sig själv i sin koja i skogen. Trots all sin skicklighet finns det en sak hon inte behärskar. Att läsa. Längtan efter det tar henne ut på ett äventyr.En humoristisk, spännande berättelse för hela familjen, gestaltad av skådespelare, dansare och musiker.Biljettsläpp: 10 maj, 2023.Urpremiär 16 december, 2023. 
 
Av Aksel Morisse och Danny Wattin utifrån Dannys bok Pojken i trädkojanMusik: Tomas Ebrelius, Danny Wattin, Aksel Morisse och Olga Morisse. Scenografi & kostymdesign: Stine Martinsen. Koreografi: Gustaf Mardelius. 
 

Läs mer om föreställningen: Johanna - Uppsala stadsteater

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tysk höst. Foto: Carl Thorborg
Tysk höst. Foto: Carl Thorborg
Ladda ned bild
Professor Bernhardi. Foto: Carl Thorborg
Professor Bernhardi. Foto: Carl Thorborg
Ladda ned bild
Johanna. Klara G.
Johanna. Klara G.
Ladda ned bild
Ett drömspel. Klara G.
Ett drömspel. Klara G.
Ladda ned bild
Dottern. Foto: Carl Thorborg
Dottern. Foto: Carl Thorborg
Ladda ned bild
Den fule. Henrik Halvarsson
Den fule. Henrik Halvarsson
Ladda ned bild
9 to 5 Musikalen. Foto: Henrik Halvarsson.
9 to 5 Musikalen. Foto: Henrik Halvarsson.
Ladda ned bild
Viktor Tjerneld. Foto: Maria Lilja
Viktor Tjerneld. Foto: Maria Lilja
Ladda ned bild
Jens Ohlin. Foto: Johan Öster
Jens Ohlin. Foto: Johan Öster
Ladda ned bild
Anna Takanen. Foto: Matilda Rahm
Anna Takanen. Foto: Matilda Rahm
Ladda ned bild
Aksel Morisse. Foto: Micke Sandström
Aksel Morisse. Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild
Karin Parrot Jonzon. Foto: Micke Sandström
Karin Parrot Jonzon. Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild
Farnaz Arbabi. Foto: Mats Bäcker
Farnaz Arbabi. Foto: Mats Bäcker
Ladda ned bild
Carolina Frände. Foto: Maria Lilja
Carolina Frände. Foto: Maria Lilja
Ladda ned bild

Uppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum