Hälften av svenskarna vill följa spelen på plats i Sverige 2030

Undersökningen som är gjord av Kantar Public 4-12 april innefattar drygt 3 300 intervjuer.
- Att så många vill se även Paralympics på arenorna är ett starkt kvitto på det vi upplever, intresset för parasport har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Idag har vi unga stjärnor, inte minst inom vinteridrott, som kan vara med och konkurrera fortfarande 2030. Men ett spel till Sverige handlar inte bara om medaljer. Det innebär också en långsiktig satsning på barn- och ungdomsidrott, folkhälsa, rörelse och elitidrott, på både vinter- och sommarsidan. En scen att visa upp Sverige som ledande inom demokrati, jämställdhet, tillgänglighet och inkludering, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande på SPK.
En av fyra svenskar uppger att de brukar titta när Paralympics sänds på tv. Och drygt tre av fyra tittar på OS.
- Idrottsintresset är stort i Sverige! Det är viktigt både för oss och svenska folket att spelen kan genomföras på ett demokratiskt och hållbart sätt. Men om förutsättningarna är rätt så har vi inte bara folkets stöd att gå vidare med en ansökan, de vill dessutom vara på plats och ta del av arrangemangen, säger Björn Eriksson, ordförande på RF.
Tidigare har det kommunicerats att förstudien har kommit fram till att Paralympics och OS ska arrangeras med befintliga arenor. Nya arenor ska inte byggas. Det är en förutsättning för folkets stöd och skapar förutsättningar för att genomföra spel på ett ekonomiskt och hållbart sätt. Som tidigare presenterats är sju av tio svenskar positiva till att Sverige söker OS och Paralympics om förstudien visar att Sverige kan genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel.
- I över 100 år har den svenska idrottsrörelsen samverkat med politiken, näringslivet och övriga civilsamhället i en unik modell. Sverige är dessutom en van, framgångsrik arrangör av stora evenemang. Att intresset är så stort för att faktiskt följa våra idrottare i OS och Paralympics på hemmaplan skapar förutsättningarna för att stärka den svenska modellen och fortsätta det arbete som förstudien påbörjat, med täta dialoger med alla dessa parter och intressenter. Tillsammans kan vi få världens största vintersportfest till Sverige 2030, säger Hans von Uthmann, ordförande på SOK.
Nyckelord
Kontakter
Elias HåkanssonPressansvarigSvenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
Tel:08-699 62 82Elias.hakansson@parasport.seBilder

Länkar
Om
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm
http://www.parasport.se
Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.
Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.
Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.
Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Två klara för Paralympics 20242.12.2023 10:42:08 CET | Pressmeddelande
I den första uttagningen till Paralympics i Paris 2024 ger Sveriges Paralympiska Kommitté grönt ljus till två starka namn och tidigare paralympier. Syftet med uttagningen är att skapa trygghet och möjlighet att optimera det sista förberedelserna under de kommande åtta månaderna, samt optimera möjligheterna att vara på topp när det paralympiska spelen drar igång i slutet av augusti 2024.
Sverige får inte arrangera OS och Paralympics 203029.11.2023 18:17:49 CET | Pressmeddelande
Sverige bjuds inte in till den avslutande dialogfasen om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2030. -Jag är otroligt besviken. Vi hade ett starkt koncept att arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, men får nu inte chansen att visa upp den visionen för världen, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.
Stockholms Stad går vidare med planer om OS och Paralympics 203021.11.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Stockholms Stad välkomnar att Sverige går vidare med planerna att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård meddelade till SOK under tisdagen att staden står bakom en målinriktad dialog med IOK.
Parasport Sverige förlänger samarbetet med Craft15.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Craft och Parasport Sverige har samarbetat sedan 2021 och förlänger nu avtalet i ytterligare tre år. Det framgångsrika samarbetet, som innefattar längdskidåkning och skidskytte, sträcker sig nu till och med 2026.
Regeringen står bakom fortsatt arbete att få Paralympics och OS till Sverige 203012.11.2023 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges regering välkomnar att Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet fortsätter undersöka möjligheterna att få arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. -Ett glädjande besked och ett viktigt besked. Nu kan vi gå vidare med vår kandidatur och som nation är vi bättre förberedda än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum