Solna stad

Årets kulturstipendiater och Krausstipendiat

Dela
Nu är det beslutat vilka som får Solna stads kulturstipendier och Krausstipendium för 2023. Vinnarna presenteras på Kungliga Operans scen i Hagaparken under nationaldagsfirandet tisdag 6 juni.
Från vänster till höger: Love Long Herrdahl, Joel Segerbäck Forsman, Showlinje 3 och Emilia Sundqvist.
Från vänster till höger: Love Long Herrdahl, Joel Segerbäck Forsman, Showlinje 3 och Emilia Sundqvist.

Årets kulturstipendiater representerar kulturlivet i Solna genom musik, dans och konstnärskap. Solna stads Krausstipendium tilldelas en lovande pianist med stor mognad och professionalitet för sin ålder.

- Från stadens sida vill jag rikta ett stort grattis till Love, Joel, Emilia och dansgruppen Showlinje 3 för era bidrag som både berör och som lyser med sin skicklighet. Det säger Sandra Lindström, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Solna stad.

Stipendierna delas ut på Kungliga Operans scen i Hagaparken under nationaldagsfirandet den 6 juni kl. 13.30.

Solna stads Krausstipendium 2023

Love Long Herrdahl, 17 år, piano

Juryns motivering: Love utmärker sig med ett självklart och professionellt lugn, även om musiken han valt att spela är både dramatisk och expressiv. Han övertygar juryn med ett balanserat och moget spel och hög teknisk nivå. Vi önskar honom lycka till i framtiden och hoppas stipendiet kommer till nytta som en uppmuntran, och möjlighet till vidare utbildning och utveckling.

Solna stads kulturstipendier 2023

Joel Segerbäck Forsman, 14 år, piano

Juryns motivering: Joel är en ambitiös och skicklig pianist som med känslighet och perfekt koordination omvandlar noter och ackord till magisk musik. Vi önskar Joel fortsatt lycka i sin musikaliska skapande och en ljus framtid inom musiken.

Showlinje 3 (Red Coda) 15-18 år, dans

Juryns motivering: Med dans och passion som drivkraft visar dansgruppen Showlinje 3 (Red Coda) hur gemensamma mål och kreativitet kan föra samman människor och väcka mod. Vi ser fram emot att följa gruppens 15 talangfulla dansare och önskar dem varmt lycka till med framtida projekt!

Emilia Sundqvist, 30 år, konstnär

Juryns motivering: Med en fängslande estetik i textil och med figurer som Mama Bear, Popsy och Bunnybaby, bjuder Emilia in betraktaren till en värld där gullighet och nostalgi möter motstridiga känslor som styrka, sårbarhet, humor och mörker. Juryn välkomnar konstnärens ambition att höja konstpulsen i sin hemma-stadsdel Bergshamra. Varmt lycka till i framtiden!

Om Solna stads kulturstipendier och Krausstipendium

Solna stads kulturstipendier riktar sig till personer som är bosatta eller verksamma i Solna och som är aktiva inom konst och kultur. Sedan 2018 är det uppdelat i tre ålderskategorier: barn 8–15 år (5 000 kr), unga 16–21 år (15 000 kr) och vuxna över 21 år (20 000 kr).

Krausstipendiet (15 000 kr) delas ut till unga talanger inom klassisk musik till minne av Johan Martin Kraus (1756-1792). Det kan sökas av alla som bor i Stockholms län.

Kontakter

Kontakt

Bilder

Från vänster till höger: Love Long Herrdahl, Joel Segerbäck Forsman, Showlinje 3 och Emilia Sundqvist.
Från vänster till höger: Love Long Herrdahl, Joel Segerbäck Forsman, Showlinje 3 och Emilia Sundqvist.
Ladda ned bild

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

Pressjour 08-746 12 00http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.