Ny rapport: Matproduktionen måste förändras
– Nu är det dags för en förändring av vår matproduktion. Dagens matsystem utarmar den biologiska mångfalden samtidigt som många lantbruksföretag tvingas läggas ner, vilket gör naturkrisen än värre och minskar vår livsmedelsberedskap. Regeringen måste nu se över livsmedelsstrategin utifrån dessa parametrar, säger Karin Lexén generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna visar i sin nya rapport ”Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden” hur ett knappt sekel av intensiv livsmedelsproduktion bidragit till både förlusten av biologisk mångfald och till nedläggning av lantbruksföretag runtom i Sverige.
Enligt rapporten är det nödvändigt med en helt ny strategi för livsmedelsproduktion i Sverige. Strategin måste klara både miljömål och matförsörjning och dessutom se till att lantbrukare har goda villkor. Lantbrukaren måste få ersättning i de fall de bidrar med miljönyttor, som exempelvis öppna landskap eller kolinlagring. Samtidigt måste livsmedelskedjan bära kostnaderna för sin miljöbelastning.
Den nya livsmedelsstrategin bör enligt rapporten ha mål som både inkluderar ett rikt odlingslandskap med friska ekosystem och en konsumtion som bidrar till det. Dessutom måste det finnas mål om en mångfald av robusta lantbruk i hela landet och en varierad och balanserad livsmedelskedja.
– När regeringen nu ser över livsmedelsstrategin måste den ta hänsyn till de nödvändiga förändringar som måste till för att värna de ekosystem som lantbruket är beroende av. Om ett meningsfullt och konstruktivt samtal om vägen framåt ska komma till stånd måste målkonflikten mellan ännu intensivare produktion och en frisk natur med livskraftiga lantbruk adresseras, säger Karin Lexén.
Idag blir landskapet i Sverige alltmer likformigt, och förlusten av biologisk mångfald och förlusten av lantbruksföretag går hand i hand. Samtidigt pressas lantbruken av låg marknadsmakt och konkurrens på en global marknad där lägsta möjliga pris på råvara styr, samtidigt som både livsmedelssektor och handel domineras av ett fåtal stora aktörer.
Resultatet blir en sårbar livsmedelskedja där lantbruket har svårt att prioritera biologisk mångfald och hållbarhet så länge det inte erbjuds andra vägar till lönsamhet än fortsatt storleksrationalisering.
– Idag läggs ett lantbruksföretag ner i snitt var 8:e timme. Så kan vi inte ha det. Det skadar både lantbruket, vår livsmedelsberedskap och den biologiska mångfalden, säger Erika Olsson, ordförande Ekologiska lantbrukarna.
Här hittar du rapporten ”Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden”.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Välkommet att bottentrålning i marina skyddade områden förbjuds21.1.2025 17:37:07 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens proposition som föreslår lagändringar för att möjliggöra ett förbud mot bottentrålning i Sveriges marina skyddade områden. Bottentrålning är en fiskemetod som ödelägger livet på havsbottnen. Genom att förbjuda bottentrålning i skyddade områden får stora arealer med rik biologisk mångfald ett mycket starkare skydd.
Skarp kritik mot Miljötillståndsutredningens förslag21.1.2025 15:46:16 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot förslag som Miljötillståndsutredningen lagt fram idag. De föreslagna regeländringarna innebär en genväg förbi miljökrav för företag, risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet, och att domstolarnas roll kommer att försvagas.
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum