Konkurrensverket

Region Västernorrland hade inga tekniska skäl för undantag

Dela
Enligt Region Västernorrland fanns av tekniska skäl bara en leverantör på marknaden som kunde tillgodose regionens krav på laserskrivare. Regionen valde därför att inte annonsera köpet enligt lagen om offentlig upphandling. Konkurrensverket anser att avtalet skulle ha annonserats och yrkar nu att regionen ska betala upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Det var i september 2022 som Region Västernorrland ingick det aktuella avtalet om laserskrivare utan att först annonsera affären enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Det skedde efter att regionen hade genomfört en behovs- och marknadsanalys som, enligt regionen, visade att det på grund av tekniska skäl inte fanns någon konkurrens på marknaden. Endast en leverantör kunde, enligt marknadsanalysen, tillhandahålla skrivare som motsvarade regionens krav. Värdet på upphandlingen uppgår till cirka 2,5 miljoner kronor.

Konkurrensverket anser att den genomförda marknadsanalysen inte ger stöd för att endast en leverantör kunde erbjuda skrivare som motsvarar regionens krav. Att inte annonsera affären med stöd av LOUs undantag för tekniska skäl var därför inte möjligt.

– Upphandlingslagstiftningens undantag från kravet på annonsering av tekniska skäl ska tolkas restriktivt. Huvudregeln är att upphandlingar ska konkurrensutsättas för att samtliga leverantörer som är intresserade och har kompetens ska få möjlighet att lämna anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Härnösand och yrkar att Region Västernorrland ska betala 210 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling. Att regionen tidigare har genomfört en otillåten direktupphandling är en försvårande omständighet, enligt Konkurrensverket.

För ytterligare information, kontakta:

Maria Andersson Müller, processråd, tfn 08-700 15 65, maria.anderssonmuller@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Konkurrensverkets årliga uppsatstävling avgjord28.11.2023 13:03:35 CET | Pressmeddelande

Vindkraft som kan ge elproducenter med diversifierad elproduktion incitament att tillfälligt minska annan elproduktion. Hur Digital Markets Act (DMA) och konkurrensrätten överlappar varandra och vilka följder det har för den rättsliga prövningen av ett agerande. Det är ämnena för de två uppsatser som vinner första pris i Konkurrensverkets uppsatstävling 2023 i kategorierna ekonomi respektive juridik.

Grossistbolag får betala sanktionsavgift för sena betalningar till leverantörer26.10.2023 16:05:49 CEST | Pressmeddelande

Frukt- och gröntföretaget Everfresh har använt sig av en otillbörlig handelsmetod genom att inte betala sina leverantörer i rätt tid. Det anser Konkurrensverket som nu har beslutat att företaget ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor. Det är första gången Konkurrensverket beslutar om sanktionsavgift enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH.

Åtaganden från två bryggeriföretag öppnar för bättre konkurrens om leverans av starköl25.10.2023 14:52:03 CEST | Pressmeddelande

Bryggeriföretagen Carlsberg och Spendrups har åtagit sig att ändra sina villkor vid försäljning av starköl till hotell, restauranger och caféer. Företagens åtaganden kommer att göra det möjligt för andra leverantörer att konkurrera om kundernas efterfrågan genom att kunderna nu får större möjligheter att samtidigt ta in starköl från flera bryggerier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum