Publika framgångar för Uppsala stadsteater

Dela

Uppsala stadsteater har under spelåret 2022/2023 hittills presenterat närmare 600 evenemang, däribland ett stort antal urpremiärer, den största operasatsningen i teaterns historia, guidade visningar, och återkommande och nya program för unga. Publiksiffran – noterad före sommarens Scensommar i Gottsunda – uppgår till närmare 73 700 besökare varav drygt 16 500 var barn och unga. Det årligen återkommande programmet Scensommar i Gottsunda uppskattas attrahera ytterligare 4 000 besökare innan spelåret avrundas den 31 augusti.

Spelårets nyskrivna verk har lockat en bred publik precis som de klassiska uppsättningar vi gjort. Vi har skildrat vår samtid i flera dimensioner och går in i nästa säsong med lika starka titlar som jag tror både utmanar och fångar publiken. Petra Brylander, VD/Teaterchef

Uppsala stadsteater har hittills under året 2022/2023 presenterat 23 egna produktioner och 27 ytterligare program som exempelvis samtal, gästspel och guidade visningar: totalt närmare 600 evenemangstillfällen. Antalet besökare - före sommarens Scensommar i Gottsunda – uppgår till närmare 73 700 besökare och en beläggning strax över 77 %.

Säsongen var på många sätt ett framgångsrikt år med en bred repertoar. Arsenik och gamla spetsar, De förlorade hjältarnas land, Förvandlingen, Julius Caesar, Spegelmannen, Sweet Sixteen, Olofolof och Vansinnets historia är några av årets succéer. Därtill är Älskarinnorna, som spelade i höstas, utvald till Scenkonstbiennalen 2023 och Cosí fan tutte, i samarbete med Folkoperan, den största operasatsningen för Uppsala stadsteater på många år.

Varje år skapar Uppsala stadsteater ett brett program för barn och unga och skolföreställningar för olika årskurser. Under spelåret producerades bland annat Förvandlingen för elever i grundskolan, Lilla slottet för de allra minsta, och Sweet Sixteen och Flickan med svavelstickorna för elever i gymnasiet. Ungdomsensemblens föreställning Tid inkluderade en utökad ensemble med seniorer och spelade 13 föreställningar under våren. Förutom föreställningar, erbjöds teaterläger, workshops, familjelördagar med guidade visningar, samt drama-och manusgrupper. Både program och den unga publiken har ökat under de senaste åren sedan Pandemin begränsade teaterns utbud för allmänhet men fortsatte en stark efterfrågan med hänsyn för ung publik och för skolor.

Under året fyllde Uppsala stadsteater också 70 år, och vann teatern Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa interiör efter en omfattande renovering av teaterns foajéer och bistro. Guldstolen har delats ut sedan 1992 av Sveriges Arkitekter (tidigare SIR). Priset går till en nyligen färdigställd interiör av hög arkitektonisk kvalitet som är funktionell och väl gestaltad.

Den återkommande satsningen på Scensommar i Gottsunda, med fri entré och föreställningar i teatertältet, rundar av teateråret och bjuder in hela Uppsala. Förutom Pojken och sjöjungfrun, urpremiär 28 juli som meddelats tidigare, planeras ytterligare program med bland andra Bananteatern och Kulleteatern. Scensommar i Gottsunda vänder sig till barn och unga såväl som en vuxen publik, en satsning på sommarteater i staden med särskilt stöd från kulturnämnden, Uppsala kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Uppsala stadsteater. Foto: Klara G.
Uppsala stadsteater. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Julius Caesar. Foto: Markus Gårder
Julius Caesar. Foto: Markus Gårder
Ladda ned bild
Pelle Svanslös. Foto: Micke Sandström
Pelle Svanslös. Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild
Spegelmannen. Foto: Sara P Borgström
Spegelmannen. Foto: Sara P Borgström
Ladda ned bild
Sweet Sixteen. Foto: Maria Lilja
Sweet Sixteen. Foto: Maria Lilja
Ladda ned bild
Älskarinnorna. Foto: Sören Vilks
Älskarinnorna. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Tid. Foto: Maria Lilja
Tid. Foto: Maria Lilja
Ladda ned bild
Utkantssverige. Foto: Sören Vilks
Utkantssverige. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Gotlands sak är vår. Foto Pontus Eklund
Gotlands sak är vår. Foto Pontus Eklund
Ladda ned bild
Förvandlingen. Foto: Sara P. Borgström
Förvandlingen. Foto: Sara P. Borgström
Ladda ned bild

Uppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum