Region Östergötland

Region Östergötland får nytt tillstånd för nationell högspecialiserad vård

Dela
Region Östergötland har tilldelats ytterligare ett tillstånd för nationell högspecialiserad vård. Tillståndet gäller vård av svåra hudsymtom.

Nämnden för nationell högspecialiserad vård har idag fattat beslut om tillstånd för nya vårdområden. Uppdraget till Region Östergötland innebär rådgivning, utredning, behandling och uppföljning av personer med svåra hudsymtom.

– Den nationella högspecialiserade vården är viktig för Universitetssjukhuset i Linköping och för hela sjukvårdsregionen. Det är glädjande att Region Östergötland idag har tilldelats ytterligare ett tillstånd, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Region Östergötlands kvalificerade kliniska hudverksamhet och goda forskning inom hudsjukdomar kan fortsätta som tidigare men ges större möjligheter till samarbete och utveckling. Utöver Region Östergötland får även regionerna i Stockholm, Skåne, Uppsala och Västra Götalandsregionen tillstånd att bedriva vård inom området svåra hudsymtom. 

Tillståndet gäller från 1 juli 2024 och innebär att det fem enheterna ges ett gemensamt ansvar för en högkvalitativ och jämlik vård till patienter med svåra hudsymtom.

– Tillståndet bekräftar att vi bedriver högkvalitativ vård av svåra hudsymtom och framstående forskning inom diagnosområdet. Genom samverkan med vår nationella brännskadeenhet, som vårdar de allra svåraste hudsymtomen, får vi förutsättningar att samla spetskompetenser för att behandla hela spektrumet av svåra hudsjukdomar, säger Johan D Söderholm, medicinsk rådgivare med ansvar för Region Östergötlands högspecialiserade vård.

Sedan tidigare har Region Östergötland tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård av svåra brännskador, neuromuskulära sjukdomar, rekonstruktiv kirurgisk behandling för kvinnor med förlossningsskador, kurativ behandling av vulvacancer, könsdysfori och inom området osteogenesis imperfekta (en form av ärftlig benskörhet).

Om

Region Östergötland
Region Östergötland
Regionhuset, S:t Larsgatan 49 B
581 89 Linköping

010-103 00 00 (växel)https://www.regionostergotland.se/

Region Östergötland ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik och regional utveckling i Östergötland. Region Östergötland är en politiskt styrd organisation och länets största arbetsgivare med närmare 14 000 medarbetare.

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

Region Östergötlands nya forskningspris går till forskare inom akutsjukvård27.9.2023 12:01:56 CEST | Pressmeddelande

Region Östergötlands nya forskningspris till yngre forskare 2023 går till Daniel Wilhelms, docent och överläkare i akutsjukvård vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det beslutade regionstyrelsen idag. Daniel Wilhelms får priset för sina forskningsinsatser inom akutsjukvård som har potentiell stor nytta för de över två miljoner patienter som varje år söker en akutmottagning i Sverige. Det är första gången som priset delas ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum