Umeå kommun

Umeå stöttar nytt bibliotek i Kenya

Dela
29 maj–1 juni får Umeå besök av en delegation från Kajiado county i södra Kenya. Tillsammans med Umeå kommun ska delegationen planera för ett bibliotek i sitt nya kulturhus. Biblioteket som fokuserar på läsinlärning blir det första i området.

Kajiado county har under flera år redan haft ett utbyte med flera verksamheter inom Umeå kommun, bland annat besökt bibliotek, något som gav idén om ett samarbete även inom kulturområdet. Umeå kommun har därefter ansökt om och beviljats medel från Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) för ett treårigt projekt som ska bidra till det organisatoriska stödet för uppstarten av biblioteket.

Kajiado är ett område med hög analfabetism där läsintresset är lågt. Därför kommer projektet att fokusera på läsinlärning men även på frågor kring demokrati och jämlikhet. Umeå kommun får nu möjlighet att dela med sig av sina mångåriga erfarenheter av att bygga bibliotek, både i Väven som är en viktig mötesplats och flera kombinerade skol- och folkbibliotek. Det blir också ett tillfälle att dela med sig av hur kommunen arbetat med biblioteksplaner, e-lärande, och hur man når målgrupper för att kunna stötta biblioteket i Kajiado.

– Biblioteken är en viktig del i det demokratiska samhällsbygget, för att alla medborgare ska kunna ta del av information och kunskap. Det känns väldigt meningsfullt att vi kan bidra till ett sådant viktigt projekt, säger Helena Smith, kulturnämndens ordförande.

För media finns möjlighet att träffa delegationen från Kajiado i stadshuset, Kuben, plan 1, lokal Sfären, klockan 14 torsdag 1 juni eller i samband med besök på Tegsbiblioteket klockan 9 onsdag 31 maj.

För mer information:
Leif Mårtensson
ledningskoordinator vid Kulturförvaltningen
070-556 16 49

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Jämställdhet ett levande samtalsämne på äldreomsorgens utredningsenhet21.9.2023 14:25:13 CEST | Pressmeddelande

Under de senaste åren har äldreomsorgens utredningsenhet Utredning äldre arbetat med jämställdhetsfrågor och ökat kunskapen hos personalen. Det är ett exempel när aktivt jämställdhetsarbete gör skillnad för individen. Utvecklingsarbetet har resulterat i ett förändrat arbetssätt, och en stor skillnad är att ärenden numera avkönas när de lyfts av handledare inför beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum