Civil Rights Defenders

Prisutdelning: Årets människorättsförsvarare 2023 till Stockholm

Dela
I morgon kommer Alfredo Romero och Raquel Sánchez, från den venezuelanska organisationen Foro Penal till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. Genom Foro Penals arbete har tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från fängelse i det repressiva landet. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 30 maj.
Alfredo Romero och Raquel Sánchez
Alfredo Romero och Raquel Sánchez

-         ForoPenal är en central del av det venezuelanska civilsamhället, som fortsätter att vara det största hoppet för ett demokratiskt Venezuela. För att de med stort mod riskerar sin egen säkerhet för att försvara andras frihet och allas tillgång till rättvisa tilldelas ForoPenal utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award 2023, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering till priset. 

Om organisationen – Foro Penal är hoppet för politiska fångar i Venezuela

Organisationen Foro Penal arbetar pro bono med att representera Venezuelas många politiska fångar i rätten och hittills har de hjälpt över 12 000 människor som fallit offer för det politiska förtrycket. Organisationen i många fall blivit det största hindret mot regeringens repressiva åtgärder.

Val i Venezuela nästa år – fruktansvärd situation för mänskliga rättigheter

Situationen för mänskliga rättigheter i Venezuela är katastrofal. Idag finns det fler än 250 politiska fångar i landet. Landet är just nu föremål för en öppen utredning från Internationella brottmålsdomstolen för allvarliga brott mot mänskligheten och Foro Penal har haft en nyckelroll i det arbetet.

Nästa år går Venezuela till val, ett val få tror kommer att bli demokratiskt. Regimen kommer att behålla makten.

Vill du intervjua Alfredo Romero och Raquel Sánchez?

Kontakta press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62 för att boka in en intervju.

Representanterna från Foro Penal

Alfredo RomeroAlfredo Romero är jurist och chef för Foro Penal. Han har representerat ett stort antal offer för den politiska repressionen i Venezuela; människor som blivit torterade, godtyckligt frihetsberövade, mördade eller försvunnit. Hans engagemang startade 2002 när han representerade familjen till en ung man som blivit dödad under protester i landet. Alfredo hade sin bakgrund i finansiell juridik, men ville ändå ta sig an fallet. Sedan kom fler och fler anhöriga till offer som ville ha hans hjälp. Nu är det hans huvudsakliga sysselsättning. Alfredo Romero är själv utsatt för övervakning och trakasserier och har många personliga historier att berätta om situationen i landet.

Raquel Sánchez Raquel Sánchez är jurist och koordinator för Foro Penal i regionen Táchira. Hon har själv flera gånger blivit attackerad med syfte att få henne att sluta arbeta som människorättsjurist. Hon har även tvingats flytta vid flertalet tillfällen för att hon lever under hot. Raquel talar spanska.

Om Civil Rights Defender of the Year Award

Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Ungern, Turkiet och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet.

Nyckelord

Bilder

Alfredo Romero och Raquel Sánchez
Alfredo Romero och Raquel Sánchez
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Human Rights Organisation Warns of Eroding Democracy in Sweden as Controversial Reporting Law Faces Debate15.9.2023 07:32:50 CEST | Press release

The Swedish government's new law proposal, which requires reporting individuals without a residence permit, will restrict undocumented migrants' access to their fundamental human rights. If implemented, it will undermine democracy and significantly diminish trust in state institutions. The Swedish human rights watchdog, Civil Rights Defenders, along with a broad spectra of human rights organisations, trade unions and EU parliamentarians are now putting forward massive critic urging the proposal to be blocked.

Därför hotar angiveriförslaget den svenska demokratin12.9.2023 13:52:36 CEST | Pressmeddelande

I helgen demonstrerade tusentals personer mot regeringens förslag om anmälningsplikt och i veckan kommer frågan att debatteras i riksdagen. Vi på Civil Rights Defenders är mycket kritiska till detta angiveriförslag. Det är ett förslag som i grunden förändrar vårt samhälles syn på människors lika värde där de grundläggande fri- och rättigheter som ska gälla alla, bara gäller några.

Tidöpartiernas förslag för ökat återvändande - Civil Rights Defenders kritiska31.8.2023 13:50:24 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade Tidöpartierna åtgärder för ökat återvändande. Vi på Civil Rights Defenders har tidigare riktat skarp kritik mot dessa förslag då de kränker mänskliga rättigheter, inskränker rätten till privatliv och ökar risken ett angiverisamhälle där otillåten etnisk rasprofilering tillämpas. Trots tydlig kritik väljer nu Regeringen att gå vidare med förslagen. Vissa av förslagen kommer dessutom inte vara möjliga att genomföra på grund av rättighetsskyddet enligt internationella eller regionala åtaganden eller enligt svensk grundlag. Våra experter på Civil Rights Defenders finns tillgängliga för att kommentera hur de förslag som idag har presenterats inskränker mänskliga rättigheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum