Röda korset

Röda Korset kommenterar DN:s granskning av pojkhemmet Eolshäll

Dela
Dagens Nyheter har den 29 maj 2023 publicerat en artikel med vittnesmål från överlevare av sexuella övergrepp på pojkhemmet Eolshäll i Stockholmsförorten Hägersten under 1970 till 1990-talet. I artikeln framkommer också uppgifter om att det fanns en koppling mellan Röda Korset och den utpekade förövaren samt hans verksamhet.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: David Thunander
Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: David Thunander

– Uppgifterna om mannens återkommande övergrepp på barn och unga på pojkhemmet är fruktansvärda. Det som framkommit i DN:s publicering om mannens verksamhet och vad han utsatte minderåriga och barn för är fullkomligt oacceptabelt och har skapat stort lidande hos drabbade. Det är viktigt att människor i utsatthet, som har modet att träda fram, också får möjlighet att själva komma till tals. Vi känner starkt med de drabbade. Vi välkomnar att DN lyfter vad som hände på pojkhemmet så att övergreppen förs fram i ljuset och drabbade därigenom förhoppningsvis kan få erkännande, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

Vi arbetar just nu intensivt med att förstå och skärskåda vår koppling till den utpekade mannen och hans verksamhet. Det är viktigt att alla inblandade går till botten med dessa händelser och hur han lyckades vilseföra så många, trots att lång tid har förflutit. Röda Korset beslutade idag om att genomföra en extern utredning av vår koppling till mannen och hans verksamhet.  

För Röda Korset handlar det nu om att överlevare måste få erkännande och det stöd de behöver. Det är vår önskan att bidra till detta på de sätt vi kan, utifrån de drabbades behov. Vi finns tillgängliga för vad som kan vara till stöd för de personer som utsatts samt andra konkreta handlingar framåt. Av erfarenhet från vårt omfattande arbete med människor som upplevt trauma vet vi att minnen och upplevelser kan aktualiseras igen.  

Vårt arbete framåt syftar till att ta lärdom. Vi arbetar varje dag för att denna slags händelser inte ska förekomma. Röda Korsets rutiner och riktlinjer har uppdaterats och förstärkts vid upprepade tillfällen de senaste decennierna. Vi har nolltolerans mot alla former av diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. I möten med människor ska rödakorsare visa medmänsklighet och opartiskhet. I vår verksamhet där barn deltar ska rödakorsare ha uppvisat giltigt utdrag ur belastningsregistret och ska t ex aldrig vara ensamma med ett barn utan det måste alltid vara minst två vuxna på plats.  

– Det är helt grundläggande för oss att alla, inklusive barn och unga, som kommer i kontakt med oss och söker vår hjälp känner sig trygga i det bemötande de får. Självklart ställer vi lika höga krav på de vi samarbetar med. Samtidigt vet vi att det är svårt att helt gardera sig för personer som den nu utpekade mannen genom riktlinjer och rutiner. Vi är en rörelse som består av tiotusentals frivilliga och engagerade. Det är därför också viktigt att upprätthålla en organisationskultur av uppmärksamhet och handlingskraft där eventuella misstankar lyfts och ageras på. Det är ett ständigt pågående arbete för alla engagerade i vår rörelse, säger Martin Ärnlöv.  

– Utöver ilskan över det som drabbat överlevarna är det också upprörande att mannens agerande riskerar att undergräva förtroendet för allt det viktiga arbete rödakorsare utför varje dag. Att vår organisation inte genomskådade och agerade på den utpekade mannen mellan 1970- och 1990-talet är uppenbart. Det beklagar vi djupt, avslutar Martin Ärnlöv. 

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: David Thunander
Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Foto: David Thunander
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

Ny skottlossning nära räddningsbåt på Medelhavet12.7.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den 7 juli genomförde en humanitär besättning från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och SOS Meditarranee en räddningsinsats av en båt med migranter på centrala Medelhavet. Besättningen från IFRC, SOS Meditarranee och personerna ombord på migrantbåten utsattes under insatsen för stor fara i möte med libysk kustbevakning. Den libyska kustbevakningen avfyrade skott i närheten av räddningsstyrkan. Detta är den tredje incidenten i år och del av en utveckling av ökande osäkerhet på Medelhavet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum