Fastighetsägarna

Fastighetsföretag ger plan- och byggärendehanteringen bottenbetyg

Dela
Fastighetsföretag i Halmstad ger kommunen underkänt med råge bland annat avseende plan- och byggprocesserna samt kontakterna med kommunala tjänstemän. På flera områden landar betygen på ”all time low”. Det visar undersökningen Fastighetsföretagarklimatet från Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna har sedan 2006 låtit mäta hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 18 kommuner. Undersökningen granskar hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut, samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider.  I årets undersökning får Halmstad ett NKI på 60,0, vilket placerar kommunen en bit under medel på totalrankingen och efter topptrion Borås (71,2) , Trollhättan (69,7) samt Varberg (69,4)

Totalt sett ökar andelen missnöjda i nästan alla kommuner. Det beror delvis på ökade kostnader. Det senaste årets ekonomiska turbulens visar sig även i Halmstad, men det finns undantag. Exempelvis ligger andelen fastighetsföretag som ser ljust på att driva lönsam verksamhet i Halmstad i framtiden kvar på samma nivå som tidigare år, 67 procent, vilket är en bit över genomsnittet för övriga undersökta kommuner. Även nöjdheten med kontakter med kommunpolitiker ligger kvar över genomsnittet.

Det finns dock flera exceptionellt negativa trender. Endast 4 procent av de tillfrågade tycker att planärenden fungerar smidigt och för byggärenden instämmer blott 7 procent med påståendet. I båda fallen ”all time low” och långt under genomsnitten för övriga kommuner. Nöjdheten med de kommunala handläggningstiderna ligger också kvar på ”all time low” sedan förra undersökningen, endast 22 procent tycker tiderna är rimliga. Andelen fastighetsföretag som tycker kommunen är engagerad i utvecklingen av centrum sjunker också drastiskt till ”all time low” där endast en tredjedel av de tillfrågade instämmer.

Det är oerhört beklagligt att missnöjet ökar så markant på flera områden, och särskilt avseende plan- och byggärenden. Utvecklingen måste vändas så fort som möjligt och vi på Fastighetsägarna kommer att ha en fortsatt konstruktiv dialog med kommunen, säger Per Arbin, ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Halmsta

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Nu startar årets hyresförhandlingar i Karlstad22.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Karlstad. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Helsingborg20.9.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Helsingborg. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas visar en aktuell Novusundersökning.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Malmö20.9.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Malmö. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas visar en aktuell Novusundersökning.

Hyresförvärvslag behövs inte – skulle förvärra byggkrisen20.9.2023 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska hyreshus är välskötta. Därför skulle en återinförd och skärpt förhandsprövning av förvärvare av hyresfastigheter inte ge någon nytta. En återinförd hyresförvärvslag skulle däremot ge mer rättsosäkerhet, högre kostnader och längre ledtider. Det i sin tur leder till minskade investeringar på bostadsmarknaden och färre renoveringar. Det är inte vad som behövs i byggkrisen. Regeringen bör därför skicka förvärvslagsutredningens förslag direkt till papperskorgen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum