Folkuniversitetet

Sex ideella föreningar får Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning

Dela

Sex ideella föreningar inom bland annat teater, körsång och verksamhet för personer med psykisk funktionsvariation får 10 000 kronor för att stärka och utveckla sina verksamheter.

Mottagarna av Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning är Charlies Teater & Kulturförening (Skara), Folkkören (Åmål/Säffle), Trollhätte-gillet (Trollhättan), Värmlandsteatern (Karlstad), Bottennappet (Göteborg) och Ungerska kulturföreningen Körösi Csoma Sándor (Göteborg).

– Det känns roligt och viktigt att stimulera och stödja ideell föreningsverksamhet. Ett rikt föreningsliv är en grundbult i ett demokratiskt samhälle, säger Stig-Olov Blixt, stiftelserektor.

Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning tilldelas föreningar och grupper som bedriver verksamhet i form av studiecirklar och är verksamma i Västra Götalands, Hallands eller Värmlands län.

Stipendiaternas arbete ska utmärka sig genom att främja fri kunskapsbildning och kan gärna ha en utåtriktad och samhällsorienterad prägel.

Juryns motiveringar:

Charlies Teater & Kulturförening tilldelas Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt arbeta med skapande verksamhet som erbjuder en rolig, stimulerande och utvecklande fritid för barn och ungdomar med kulturintresse.

Folkkören tilldelas Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt enträgna arbete med att främja intresset för körsång och verka för musikalisk vänskap över länsgränsen mellan Säffle och Åmål.

Trollhätte-gillet tilldelas Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt ideella arbete med att bevara, stärka och sprida kunskapen om Trollhättan och dess historia genom studiecirklar och föreläsningar.

Värmlandsteatern tilldelas Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för ett professionellt och engagerat arbete som stärker såväl Karlstads kulturliv som individers självkänsla genom teaterkurser och ett brett utbud av teaterföreställningar.

Bottennappet tilldelas Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt angelägna arbete med att, utifrån tron att fiske ger bättre hälsa och välmående, erbjuda sammanhang som bryter isoleringen för personer med psykisk funktionsvariation.

Ungerska kulturföreningen Körösi Csoma Sándor tilldelas Folkuniversitetets stipendium för fri kunskapsbildning för sitt arbete med att bevara och presentera den ungerska kulturen för det svenska samhället genom bred kulturverksamhet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Folkuniversitetet – kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

Kraftigt ökat intresse för validering18.9.2023 08:07:47 CEST | Pressmeddelande

Validering är ett viktigt verktyg för att lyfta fram individens verkliga kompetenser och kan ofta vara det första steget mot egen sysselsättning. Annika Segerlund, distriktschef på Folkuniversitetet, noterar ett kraftigt ökat intresse för validering av generella kompetenser, såväl i kompetenser för arbetslivet som kommunikativ svenska. Validering i svenska är Folkuniversitetet i Syd idag ensamma om att erbjuda i regionen.

Folkuniversitetet vill höja kunskapsnivån i engelska för utrikes födda11.9.2023 09:44:44 CEST | Pressmeddelande

Från och med hösten 2023 startar Folkuniversitetet nybörjarkurser i engelska till kraftigt subventionerade priser för personer som saknar grundläggande kunskaper i språket. Kurserna finansieras bland annat med statsbidrag och en liten deltagaravgift. Med den här satsningen vill man bidra till att höja kunskapsnivån i samhället, och man hoppas nå personer som normalt sett inte hittar till Folkuniversitetet.

Skansen och Folkuniversitetet lanserar unik kurs om biologisk mångfald28.8.2023 10:19:45 CEST | Pressmeddelande

Dra på dig stövlarna och utforska Skansens unika miljö tillsammans med kunniga pedagoger från Skansen. Den 20 september slår Folkuniversitetet och Skansen upp portarna för en helt ny kurs för vuxna om natur och människa i samspel – och om den livsviktiga biologiska mångfalden. Hela Skansen används som klassrum och kursen äger rum när parken har stängt för andra besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum