Branschrekommendationer är vägen till en lönsammare kollektivtrafik
Branschens gemensamma rekommendationer för upphandlingar används i ökad utsträckning inom den offentligt upphandlade kollektivtrafiken, det visar årets rapport om den upphandlad busstrafiken. Men mot bakgrund av det ansträngda ekonomiska läget i regionerna behöver fler offentliga upphandlare av kollektivtrafik använda branschrekommendationerna i sina kommande upphandlingar för att få mer kollektivtrafik för pengarna.

- Att branschrekommendationerna används visar vilken nytta de ger. Genom att till exempel använda branschens rekommenderade index som tar hänsyn till den faktiska konstandsutvecklingen minskar företagens risker med avtalet, vilket innebär att företagen inte behöver gardera sig genom att lägga dyrare anbud, säger Anna Grönlund branschchef Sveriges Bussföretag.
Sveriges Bussföretag följer årligen upp hur upphandlingar av regional busstrafik genomförts och hur väl de följer branschens gemensamma rekommendationer som tagits fram inom Kollektivtrafikens avtalskommitté, KolllA. I KollA finns representanter för såväl trafikföretag som offentliga upphandlare.
Östgötatrafiken föredöme i årets rapport
I årets rapport, som är en genomgång av regionala upphandlingar av busstrafik 2022, kan vi se en uppstickare värd att lyfta fram. Det är Östgötatrafiken, som tidigare inte har följt rekommendationerna avseende upphandlad busstrafik fullt ut. Men som i upphandlingen Västra Östergötland visar att de med väl genomarbetade upphandlingsdokument, tydlig återkoppling i frågor och svar och en lättförståelig ersättningsmodell följer branschen rekommendationer väl.
Kostnadsökningar en bromskloss
Nu har resandet sakta börjat återhämta sig efter pandemin. Samtidigt har kollektivtrafiken stora kostnadsökningar att hantera i form av energi- och drivmedelspriser och andra kostnadsökningar.
- Nu måste regionerna använda kollektivtrafikens pengar smart. Fortsatt framtida finansiering för en robust kollektivtrafik är för våra många nyvalda politiker runt om i landet är en ödesfråga för att klara samhällets mål om minskad klimatpåverkan från transportsektorn. Annars är risken att kollektivtrafikens utbud minskas och det vet vi innebär att resenärer väljer bort klimatsmart kollektivtrafik, vilket i förlängningen hotar våra transport- och klimatpolitiska mål. Här är de branschgemensamma rekommendationer som tagits fram inom Kollektivtrafikens Avtalskommitté viktiga verktyg, säger Anna Grönlund.
I samband med rapportsläpp idag den 31 maj kl. 8.00 sänds ett webbinarium, som kommer att kunna ses i efterhand här på www.sverigesbussforetag.se
Nyckelord
Kontakter
Yasemin CelebiKommunikatör Sveriges Bussföretag
yasemin.celebi@transportforetagen.seMattias HolmqvistPressansvarig
Tel:072-224 58 55mattias.holmqvist@transportforetagen.seDokument
Sveriges Bussföretag är ett bransch- och arbetsgivareförbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv. Förbundet organiserar 275 bussföretag och bussresearrangörer med verksamhet över hela landet. Medlemsföretagen kör all typ av busstrafik, från offentligt upphandlad linjetrafik och skoltrafik åt landets regioner och kommuner till kommersiell långväga kollektivtrafik samt turist- och beställningstrafik.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Budgetkommentar: Transportsektorn fortsätter jobba för en grön omställning20.9.2023 09:41:57 CEST | Pressmeddelande
Under onsdagen presenterade regeringen årets höstbudget. Den innehåller flera viktiga satsningar för en grön omställning av transportsektorn. Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, kommenterar budgeten.
Välkommen satsning på statliga vägar - men det behövs mer15.9.2023 11:34:05 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har presenterat en satsning på 300 miljoner kronor per år för att möta underhållsskulden på landets statliga vägar och 100 miljoner extra för de enskilda vägarna. Transportföretagen ser positivt på att regeringen erkänner problemet, men att satsningen inte är tillräcklig. Bara för att stoppa underhållsskulden från att växa hade regeringen behövt satsa två miljarder extra per år.
Regeringen satsar på utbildningar i linje med Transportföretagens förslag12.9.2023 09:22:50 CEST | Pressmeddelande
Under tisdagsmorgonen presenterade regeringen en budgetnyhet där man satsar 1,7 miljarder kronor på totalt 19 500 nya utbildningsplatser under 2024. Av platserna återfinns 16 500 i yrkesvux medan 3 000 ska skapas inom yrkeshögskolan. Regeringen uppger att det är frågan om en permanent satsning och att det fram till 2026 rör sig om en satsning på totalt nästan tre miljarder kronor. Transportföretagen välkomnar dagens besked.
Här är finalisterna i Transportföretagens Hållbarhetspris 202311.9.2023 13:12:53 CEST | Pressmeddelande
Nordanå Transport, Falkenklev Logistik och Frigoscandia. Det är finalisterna i Transportföretagens Hållbarhetspris 2023. Den 27 september presenteras vinnaren ute på eComExpo.
Emil Didriksson från Linköping vinner bronsmedaljen i Yrkes-EM10.9.2023 09:56:30 CEST | Pressmeddelande
Under veckan har över 600 deltagare från 32 länder tävlat i Yrkes-EM. Emil Didriksson från Linköping tävlade inom lastbilsteknik. Efter lördagens prisceremoni i polska Gdansk står det klart att han slutar på en tredjeplats. Tobias Lissborg, Isac Knutson och Daniel Åhman stod också för fina insatser, men missade prispallen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum