Första kvinnliga krockdockan visades på VTI

På måndagen visades den kvinnliga krockdockan, SET50F, och den manliga motsvarigheten, SET50M, för första gången för svenska journalister. Dockorna har tidigare presenterats vid en internationell trafiksäkerhetskonferens och väckt stort intresse och uppmärksamhet. SET står för Seat Evaluation Tool och 50 för ett medianvärde för verkliga kvinnors och mäns längd och vikt.
Trots att kvinnor löper större risk att skadas i trafiken – framför allt i nacke och rygg – har alla krockdockor hittills utformats efter den manliga anatomin. Den nya kvinnliga krockdockan är kortare och lättare, har byst, bredare höfter och smalare skuldror. Styvheten i nacken är också annorlunda då män generellt har större och starkare muskler.
Dockan är speciellt utformad för att för att testa rörelse i ryggrad, nacke och axlar med en realistisk mjukhet i kroppen. Vid visningen på VTI i Linköping genomfördes två krocktester som simulerade påkörning bakifrån i 16 kilometer i timmen. Trots den låga hastigheten visar försöken tydligt de stora krafter som övre delen av kroppen utsätts för och risken för whiplashskador i nacken.
– Skadestatistiken visar tydligt att kvinnor är sämre skyddade än män. Men statistiken kommer i efterhand och i dag saknar vi rätt verktyg för att utvärdera hur nya fordon bäst förhindrar skador för båda delarna av den vuxna befolkningen, säger Astrid Linder, professor vid VTI och Chalmers tekniska högskola.
– Vår modell för en kvinnlig krockdocka kan användas, tillsammans med den manliga motsvarigheten, för att utvärdera bilsätens skydd mot nackskador så att både kvinnor och män skyddas bättre i framtiden.
Idén till den kvinnliga krockdockan fick Astrid Linder när hon doktorerade vid Chalmers och i en litteraturstudie upptäckte att kvinnor hade avsevärt sämre skydd mot whiplashskador. Ett naturligt steg borde då vara att ta fram en krockdocka som utformats efter den kvinnliga kroppen. Sedan har dockan utvecklats i etapper sedan början av 2000-talet fram till den SET50F som finns i dag.
Allt underlag från utvecklingen är fritt tillgängligt för alla. För att det ska bli krav på att en krockdocka av en genomsnittlig kvinna verkligen används krävs dock beslut om utformningen av regelverket i FN. Svenska Transportstyrelsen har som uppdrag att driva frågan, men det här är ett arbete som just har börjat i form av en arbetsgrupp i Genève.
– Det är svårt att bedöma hur stora möjligheterna är och hur lång tid det kan ta. Men det är ett betydligt mindre steg än att ge kvinnor rösträtt, och det har de ju i många länder, säger Astrid Linder som i en tidigare intervju sagt att "vi är vid den punkt i historien” då det borde vara möjligt.
SET-utvecklingen har varit en del av VIRTUAL, Open Access Virtual Testing Protocols for Enhanced Road User Safety. EU-projektet är finansierat av Horisont 2020 och består av 15 partners i Europa Forskarteamet har förutom Astrid Linder (koordinator for VIRTUAL) även bestått av forskningsingenjör Magnus Karemyr och Tommy Pettersson från VTI, samt professor Mats Svensson från Chalmers.
Fler bilder på Astrid Linder: https://bildbank.vti.se/shares/cee08toore
Film från krocktestet 29 maj: https://bildbank.vti.se/shares/tich1shoo1
Nyckelord
Kontakter
Astrid LinderProfessor
Tel:+46 31 750 26 03astrid.linder@vti.seBilder




Om
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Ny handledning ska minska utsläppen av mikroplaster8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Slitage av vägmarkeringar orsakar varje år betydande utsläpp av mikroplaster. Det medför också stora kostnader och påverkar klimatet negativt. Men nu finns en ny handledning med åtgärder för att minska slitaget och därmed spridningen av mikroplaster.
Statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik i Europa20.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
För att göra det enklare och billigare att resa kollektivt och för att minska transporters klimatbelastning har flera länder i Europa introducerat statliga subventioner och nationella biljettsystem. I Sverige ökar istället kostnaderna för att resa kollektivt i högre takt än för resor med bil och utredningen om ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik har inte lett fram till något konkret resultat.
Var femte singelolycka på cykel i mars orsakas av grus18.3.2025 15:13:29 CET | Pressmeddelande
Det som göms i snö... När våren kommer och snön smälter bort täcks många cykelbanor av ett tjockt lager grus. Inte nog med att stenarna är vassa och lätt orsakar punktering, dessutom har gruset motsatt effekt på den då torra asfalten, mot på snö och is. Det blir väldigt halt.
VTI rekryterar till nytt kontor i Skellefteå10.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
VTI:s Norrlandssatsning har tagit ett viktigt steg framåt. 3 mars tillträdde Pia Kristiansson tjänsten som utredare med ansvar för att bygga upp VTI:s verksamhet i de norra delarna av landet. Arbetet sker i samarbete med Arctic Center for Energy, ACE, och Skellefteå Science City.
Privat laddning viktigare än offentlig för elbilsköpare6.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Tillgången till privat laddningsmöjlighet är en starkt bidragande faktor för att köpa elbil. Samhället bör ompröva den kraftiga utbyggnaden av publik laddning och i stället satsa mer på att tillgodose behovet av privat laddning, i synnerhet vid flerbostadshus.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum