Sida

Svenskt stöd till drabbade av cyklonen i Myanmar

Dela
Biståndsmyndigheten Sida har beslutat om 19 miljoner kronor för humanitärt stöd till människor som är drabbade av en av de värsta cyklonerna någonsin i Myanmar och Bangladesh. Drygt sex miljoner människor är drabbade av skadorna som följt i cyklonens spår.

Snabb humanitärt stöd till drabbade i Myanmar

– Tack vare Sidas flexibla system för snabb humanitär hjälp kunde vi fatta snabba beslut om stöd till de drabbade i Myanmar. Redan fyra dagar efter cyklonen kunde människor nås med livräddande insatser. Cyklonen skapar stor förödelse i områden där många människor redan innan befann sig i en svårt och utsatt situation, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet.

Cyklonen Mocha drog in över kustområden nära gränsen mellan Bangladesh och Myanmar. När cyklonen nådde land i Myanmar klassificerades den som kategori fem med vindar på upp emot 250 kilometer i timmen.

Cyklonen Mocha har förstört infrastruktur och bostäder i områden där många människor redan lever i stor utsatthet med humanitära behov. Behoven är störst i Myanmar där man uppskattar att nära fem och en halv miljoner människor har drabbats av cyklonen, varav 3,2 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. En stor del av de drabbade är sedan tidigare krisdrabbade och sedan flera år tillbaka beroende av humanitärt stöd.

Den materiella förödelsen är omfattande, infrastruktur såsom vägar och vattensystem är skadat, telekommunikation har slagits ut och stora delar av de drabbade områdena är fortfarande utan el, internet och mobiluppkoppling. De behov som kommer prioriteras först är skydd för de människor som har förlorat sina hem, de som behöver akut tillgång livsmedel, tillgång till rent vatten och sanitet (toaletter, avlopp och avfallshantering) samt grundläggande hälsovård. Trots att cyklonens öga inte gick över Bangladesh orsakade den kraftigt regn, starka vindar och jordskred med skador och förstörelse av bostäder och anläggningar i världens största flyktingläger i Cox's Bazar och angränsande samhällen.

Stödet går till akuta behov

Ett stöd på 17,1 miljoner kronor går till flera av Sidas strategiska humanitära partners med verksamhet i Myanmar. Av de 17,1 miljoner kronor, går 7,1 miljoner kronor till Action Against Hunger och Rädda Barnen som kommer bidra med livsmedel, grundläggande hälsovård, hygienartiklar och särskilda skyddsinsatser. Stödet går också till psykosocialt stöd för barn och vuxna i drabbade områden i Rakhine State och flyktingläger för människor som tvingats fly inom landet. Sidas stöd beräknas kunna hjälpa cirka 23 600 personer.

Resterande 10 miljoner kronor kommer gå till FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) och deras humanitära landfond för Myanmar. Pengarna går både till akuta humanitära insatser efter cyklonen och till humanitärt stöd till de människor som under lång tid är drabbade av den utdragna krisen i landet. Det livräddande stödet kommer gå till människors prioriterade behov såsom livsmedel, grundläggande hälsovård, och tillgång till rent vatten och sanitet.

I Bangladesh kommer Action Against Hunger få 1,71 miljoner kronor till återuppbyggnad av bostäder och anläggningarför vatten och sanitet. Action Against Hunger räknar med att hjälpa 17 637 personer som har förlorat sina hem både i flyktingläger och i samhällen runt omkring.

Sida godkänner stöd löpande och ytterligare medel kan komma att godkännas. Sida har också pågående utvecklings- och humanitärt stöd till organisationer som redan är på plats. De har kunnat bistå med stöd i utsatta områden genom deras pågående verksamhet.

Förutom dessa beslut har Sida redan beslutat om 100 miljoner kronor i Myanmar och 39 miljoner kronor i Bangladesh för de humanitära behov som fanns redan innan cyklonen.

Sidas arbete i Myanmar

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Stöd till drabbade av konflikten i Nagorno- Karabach26.9.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Situationen i regionen Nagorno-Karabach är allt mer kritisk efter den senaste tidens utveckling och ett stort antal människor är i behov av humanitärt stöd. Styrelsen för internationellt utvecklingsarbete, Sida, ger nu ett stöd på 15 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén (ICRC) för att möta människors akuta behov bland annat med sjuktransporter, mat och kontantbidrag för att kunna köpa det nödvändigaste.

Stort svenskt stöd till sex- och samlevnadsundervisning i Afrika2.7.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Motståndet mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) ökar i södra Afrika samtidigt som andelen ungdomsgraviditeter är högst i världen, kunskapen om hiv är begränsad och många unga saknar tillgång till preventivmedel. Ett svenskstött program för sexualundervisning har under 2018–2023 nått miljontals ungdomar och vuxna. Nu ger Sida ytterligare 353 miljoner till FN-organet Unesco för en fortsättning fram till 2027 i 35 afrikanska länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum