Den Hirschsprungske Samling

NY SPECIALUTSTÄLLNING - ÅTERBESÖK SKAGEN. Krøyer, Ancher, Tuxen 14 juni - 27 augusti 2023

Dela

Under sommaren 2023 kan museets gäster se fram emot ett återseende av Skagenmålarna i museets sommarutställning. Här kan du uppleva huvudverk av konstnärer som P.S. Krøyer, Anna Ancher, Michael Ancher och Laurits Tuxen från vår klassiska samling. 

KRØYERS PASTELLER

I sommarutställningen i år finns också ett sällsynt tillfälle att se det bästa av museets fantastiska pastellbilder; bland annat P.S. Krøyers Sankt Hansblus på Skagen Strand och Skagen-Jägarna, som utgör grunden för hans berömda målningar. I utställningen kan du också uppleva Laurits Tuxens Man reser sig från bordet. Middag med riksrådet Jacob Moresco. På grund av pastellernas bräcklighet och ljuskänslighet ställs de sällan ut och förvaras vanligtvis i ett magasin.

NÄRA VÄN MED MUSEETS GRUNDARE

När museet öppnade 1911 var det med konstnärerna från Skagen som absoluta huvudnamn. P.S. Krøyer var nära vän med museets grundare, Pauline och Heinrich Hirschsprung. I Krøyers målningar kan vi följa hans tidiga karriär, många resor, vänskapen med Hirschsprungs, äktenskapet med Marie Krøyer och åren i konstnärskolonin på Skagen. Sommarutställningen bjuder på en återförening med många av Krøyers verk. Men också konst av andra Skagenmålare som Viggo Johansen, Michael Ancher och Thorvald Niss.

null

EN LYSANDE STJÄRNA

Anna Ancher var konstnären med de närmaste banden till livet i fiskebyn. I dag lyser hennes stjärna klarare än någonsin och museet visar flera av hennes huvudverk. Hon anses vara en mästare i den svåra pastelltekniken, och vi presenterar ett antal av hennes vackra men sällan skådade pasteller.

Andra viktiga målningar har nyligen genomgått omfattande konservering. För första gången på många år visar vi flera av Skagenmålarnas pappersverk i stort format och i sommar fyller dessa fantastiska verk på egen hand en av museets stora salar.


För ytterligare information om utställningen eller högupplösta pressbilder vänligen kontakta:

Pressansvarig Cecilie Monggaard Wenstrup

cecwen@hirschsprung.dk

Tel: +45 3544 0944


Museiinspektör Rasmus Kjærboe

raskjr@hirschsprung.dk

Tel: +45 3544 0947

Pressbilder:

P.S. Krøyer: Sommarkväll på Skagens strand. Konstnären och hans fru. 1899. Den Hirschsprungske Samling.

P.S. Krøyer: Sankt Hansblus på Skagens strand. 1903. Den Hirschsprungske Samling.

Anna Ancher: Kvinna som syr. Saknar år. Den Hirschsprungske Samling.

Michael Ancher: Figurer i ett landskap. 1880. Den Hirschsprungske Samling.

Laurits Tuxen: Barnflicka från Cayeaux. 1878. Den Hirschsprungske Samling.


Ladda ner pressbilder här: https://www.hirschsprung.dk/kontakt-museet/presse

Följ Den Hirschsprungske Samling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Den Hirschsprungske Samling

NY SPECIALUTSTÄLLNING Marie Krøyer 22 september - 18 februari 202430.8.2023 15:13:27 CEST | Pressmeddelande

Många känner till historien om den vackra Marie Krøyer (1867-1940), som målade lite, gifte sig med konstnärsgeniet P.S. Krøyer och - efter en berömd skilsmässa - gifte sig med den svenske kompositören Hugo Alfvén. Innan dess hade hon övergett målningen. Men få är medvetna om att Marie Krøyer fortsatte sitt kreativa arbete efter att hon slutat måla, i form av design, hantverk och inredning av sitt hem. Specialutställningen Marie Krøyer visar hela den kreativitet hon hade i sig: tavlor, teckningar, möbler, textil och inredning kompletterat med bland annat dagboksanteckningar. HEMMET SOM KONSTVERK Det är dock Marie Krøyers tre hem i Skagen, Köpenhamn och Sverige som anses vara hennes konstnärliga mästerverk. Boendena visas genom tre specialbyggda miniatyrmodeller, designade av arkitektstudenter från Arkitekthögskolan i Århus. Husen dekorerade hon med en internationell blick, och när hon blev en del av konstnärskolonin i Skagen hjälpte hon flera av konstnärerna att dekorera sina hem. Hon l

PRESSMEDDELANDE: NY SPECIALUTSTÄLLNING6.1.2023 11:23:15 CET | Pressmeddelande

Anna Syberg - Ögonblickets skönhet 11 januari - 21 maj 2023 Anna Syberg var en av de hårdaste och mest känsliga människor jag känt, en krigare och en vän, mamma, konstnär och vild kvinna. John V. Jensen, årsbok 1917, Orden skrevs tre år efter Anna Sybergs död 1914 av hennes nära vän Johannes V. Jensen. Konstnären hade flera år tidigare gjort sig ett namn med sina detaljerade akvareller vid sin debut på vårutställningen på Charlottenborg 1898. Grundarna av Hirschsprungska samlingen, Pauline och Heinrich Hirschsprung, var så entusiastiska över den unga konstnärens verk att de genast köpte de två utställda akvarellerna Krokus, hyacinter och tulpaner och Krysantemum. SNABB OCH SKONINGSLÖS Anna Syberg – Ögonblickets skönhet fokuserar på Anna Sybergs måleriska vildhet och sensibilitet, och visar hennes konstnärliga förhållningssätt till akvarell som ett betydande bidrag till dansk konsthistoria. Anna Syberg förnyade blomstermålningen och hennes arbete med akvarell är särskilt karaktäristiskt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum