WWF

40 000 svenskar i skogsupprop till regeringen – rädda skogens arter!

Dela
Idag har WWF och Naturskyddsföreningen gemensamt överlämnat två ekplantor och 40 000 namnunderskrifter till klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari och landsbygdsminister Peter Kullgren. De som undertecknat uppropet kräver att regeringen agerar för färre kalhyggen och satsar på ett riktigt skydd för skogens arter.
Idag överlämnade WWFs generalsekreterare Gustaf Lind (till höger) och Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl ett skogsupprop med 40 000 namnunderskrifter till klimat-och miljöminister Romina Pourmokthari och landsbygdsminister Peter Kullgren. Foto: Regeringskanslet

–Tiotusentals underskrifter på kort tid visar att vi i Sverige bryr oss om vår skog. Det måste miljöministern och landsbygdsministern ta på mycket stort allvar, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Situationen för den svenska skogen är allvarlig och många av skogens arter hotas av ohållbart skogsbruk. Skogen är en livsviktig miljö för 43 procent av alla Sveriges rödlistade arter och antalet ökar. Ändå kalavverkas uppskattningsvis mer än 32 000 fotbollsplaner av biologiskt viktig skog varje år. Skyddet måste stärkas och skogsbruket bli hållbart. Men den svenska skogspolitiken utvecklas i fel riktning. Finansiering saknas för att ersätta skogsägare för skydd och de kan inte räkna med rådgivning om alternativa brukningsmetoder.

– Forskningen visar att om vi skyddar, restaurerar och skapar ett mer hänsynsfullt naturnära skogsbruk så kan vi vända den negativa trenden. Men då behöver nuvarande skogspolitik förändras. Både mjuka och skarpa styrmedel med tillräcklig statlig finansiering behöver utvecklas. Det gynnar både den enskilda skogsägaren och den biologiska mångfalden. Detta är något som är oerhört viktigt för regeringen att ta med sig i arbetet med den nya skogsutredningen, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.

I EU pågår flera processer för ett mer hållbart skogsbruk och ökat skydd av värdefull skog.

– Tyvärr motarbetas flera EU-förslag av en majoritet i Sveriges riksdag. Detta gynnar varken skogens biologiska mångfald eller de skogsägare som vill ta ett ansvar. Regeringen måste tänka om och börja agera för en ökad hållbarhet i skogen, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.  

Mer än 40 000 personer, WWF och Naturskyddsföreningen kräver:

  • Att 30 procent av skogen ges ett långsiktigt, representativt, transparent och kvalitetssäkrat skydd.
  • Att regeringen skapar förutsättningar och ger stöd för en omställning till ett naturnära skogsbruk med färre kalhyggen.

Namninsamlingen och uppropet här:

https://www.wwf.se/val2022/skogen/upprop-for-skogens-arter/

Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-525 35 71

Peter Roberntz, senior skogsexpert WWF, 073-342 32 27

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Petra Holgersson, pressekreterare Naturskyddsföreningen, 072-565 44 05

 

 

Bilder

Om

WWF
WWF



Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.

Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Tuffare för Östersjöströmming och torsk från Barents hav – rött ljus i fiskguiden28.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Östersjöns ekosystem är i obalans och många matfiskar är hårt pressade. Strömmingen i Östersjön får nu rött ljus på grund av överfiske och krympande bestånd. Torsk från Barents hav och Norska havet som är bottentrålad hamnar också på rött ljus. Ett positivt undantag i Östersjön är braxen som får grönt ljus. Ljusare ser det också ut för vissa sik-och löjromsfisken i USA som hamnar på grönt. Det avslöjar WWFs Fiskguiden 2023 som presenteras idag.

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

PRESSINBJUDAN Lansering av Fiskguiden 2023: Hur mår våra matfiskar?22.9.2023 10:37:47 CEST | Pressmeddelande

Vilka matfiskar får grönt, gult eller rött ljus? Det avslöjas i Fiskguiden 2023, WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur som betygsätter fisken med trafikljusens färger. Fiskguiden, som haft stor påverkan på konsumenter, matbranschen och beslutsfattare, lanserades första gången 2002. I år är det den 21:a utgåvan. I Sverige består huvuddelen av vår sjömatskonsumtion av ett fåtal arter som torsk, räka, sill/strömming, tonfisk, sej och odlad lax. Genom att variera vad vi äter kan vi minska fisketrycket på redan ansträngda fiskbestånd och marina livsmiljöer.