Dags att dagens asylboenden förbättras – Svenska kyrkans förslag till regeringen

Svenska kyrkan har idag lämnat in synpunkter på delbetänkandet En ny ordning för asylsökandes boende (SOU 2022:64). Svenska kyrkan välkomnar att utredningen tagit intryck av vad civilsamhällesorganisationer tidigare framfört om vikten av boendes närhet till samhälle och service, kommunikationer, aktiviteter och den fysiska boendemiljön.
— Svenska kyrkans församlingar möter dagligen människor som sökt asyl och ser deras situation på boenden, säger ärkebiskop Martin Modéus och fortsätter:
— Det är viktigt att människor känner sig trygga där de bor, att barn har möjlighet till lugn och ro för att göra läxor och att familjer har möjlighet till ett vanligt familjeliv som att kunna laga mat och äta tillsammans. Därför hoppas vi att regeringen lyssnar på våra synpunkter och hörsammar rekommendationerna i betänkandet kring asylboenden, säger ärkebiskop Martin.
Svenska kyrkan menar även att regeringens ambition att fler ska bo på asylboenden kräver stora förbättringar av både de befintliga boenden och utformningen och lokaliseringen av nya boenden. Risken är annars att förslaget får negativa effekter för de människor som bor på asylboenden och att många väljer att ordna eget boende trots att de går miste om ekonomisk ersättning och då hamnar i än större utsatthet.
Barnkonventionen bör enligt Svenska kyrkan vara vägledande i processen att utforma boenden. Kollektiva asylboenden är inte lämpliga för barnfamiljer och utsatta grupper exempelvis hbtqi-personer och konvertiter, menar Svenska kyrkan i yttrandet.
Svenska kyrkan ställer sig frågande till att boende på asylboende ska vara ett krav för att få jobba under asyltiden då det riskerar att vara negativt för enskilda asylsökande och för samhället. Det kan innebära att integrationen försvåras men också minskade skatteintäkter om inte asylboenden ligger i områden med god arbetsmarknad.
Svenska kyrkan tycker att det är positivt att asylsökande i vissa fall föreslås ha rätt till ekonomisk ersättning även om de inte bor i asylboende, men att det bör finnas fler möjligheter till undantag från huvudregeln.
— Svenska kyrkan ser behov av en fortsatt dialog med regeringen om hur vi, utifrån våra olika perspektiv, kan utforma ett hållbart och värdigt mottagande av människor på flykt, säger ärkebiskop Martin Modéus.
Nyckelord
Kontakter
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Stefan HåkanssonPressekreterare
Presskontakt för Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans biståndsverksamhet), kyrkostyrelsen, migration, klimat, skogsförvaltningen.
Bilder

Dokument
Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Cyberangrepp mot Svenska kyrkan8.12.2023 16:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkan har drabbats av en allvarlig driftsstörning i sina IT-system. Det kan bekräftas att det rör sig om en så kallad Ransomware-attack. Denna sida uppdateras regelbundet.
Frostvikens församling får Svenska kyrkans liturgipris 20234.12.2023 18:26:04 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkans liturgipris 2023 går till Frostvikens församling i Härnösands stift. Priset delades ut under en gudstjänst i Uppsala domkyrka i dag, där också Samiska rådets kulturpris delades ut och Svenska kyrkans kulturstipendiater fick sina diplom.
Fokus för julinsamlingen: Bryt skadliga traditioner1.12.2023 08:05:28 CET | Pressmeddelande
Nu på söndag, den första advent, går startskottet för Act Svenska kyrkans årliga julinsamling. I fokus står alla flickors rätt till ett värdigt liv och vikten av att bryta skadliga traditioner, som tvångsäktenskap och könsrelaterade övergrepp.
Utan bistånd ökar risken för radikalisering30.11.2023 13:03:59 CET | Pressmeddelande
Den humanitära krisen, hopplösheten och bristen på rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i Palestina ökar risken för radikalisering. Organisationer som med stöd av svenska biståndspengar arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktiga för att ge hopp om en annan framtid och verktyg för människor att arbeta för en förändring.
Svenska kyrkan på COP28 för klimaträttvisa och framtidstro29.11.2023 14:34:25 CET | Pressmeddelande
Världens länder samlas i Dubai den 30 november för årets klimattoppmöte, COP28. Med på mötet finns bland andra biskop Marika Markovits, Linköpings stift. I år sker den första globala översynen för hur världens länder gemensamt bidragit till Parisavtalets mål. En annan viktig fråga handlar om klimatfinansiering, för anpassning och kompensation för förluster och skador, som är en fråga om klimaträttvisa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum