Åklagarmyndigheten

Åtal för inblandning i sprängningar i Stockholm i januari

Dela
Åtta personer har i dag åtalats för att på olika sätt varit inblandade i sprängningarna på Södermalm den 17 januari och i Kista den 18 januari i år. Åklagarna är tillgängliga för media efter lunch.

En person åtalas för allmänfarlig ödeläggelse för att ha utfört sprängdådet på Södermalm den 17 januari. Fyra personer åtalas för allmänfarlig ödeläggelse för inblandning i sprängningen i Kista dagen därpå. Samtliga dessa åtalas också för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, för att de har hanterat sprängladdningarna som använts.

Därutöver åtalas ytterligare en person för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, och två personer för medhjälp till detta brott.

Av de åtta åtalade är sju häktade. De åtalade är i åldrarna 16 till 42 år.

Inom ramarna för förundersökningarna har flera andra grova brott upptäckts, bland annat grova narkotikabrott, grova vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

Målnummer i Solna tingsrätt: B 533-23.

Kontakt

Senior åklagare Carl Mellberg, 010-562 54 05, och senior åklagare Sofia Gullbrandsson, 010-562 59 02, är tillgängliga på telefon i dag kl. 13–14.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum