Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken och Linköpings kommun rustar upp korsningen Vasavägen-Östgötagatan

Dela
Tillsammans med Linköpings kommun förbättras dricksvattenledningar och cykelbanor längs Vasavägen. Snart är det dags för arbetet att gå in i nästa fas, korsningen Vasavägen-Östgötagatan. Under arbetets gång kommer biltrafiken att påverkas.
Foto: Crelle
Foto: Crelle

Under veckorna 25-32 är det dags för nästa del i det pågående grävarbetet på Vasavägen, korsningen Vasavägen-Östgötagatan. Med start den 19 juni kommer Teknsiska verken tillsammans med Linköpings kommun bland annat byta ut vattenledningar och förbättra signalstolpar i korsningen. Under tiden som arbetet pågår kommer trafiken i korsningen påverkas. 

Den 3 juli kommer Linköpings kommun även att påbörja ett arbete med att förbättra refuger, kantstenar och busshållplatser längs övre delen av Vasavägen, mellan Östgötagatan och Abiskorondellen. Arbetena utförs i samband med avstängningen av korsningen för att minska störningarna på Vasavägen när cykelbanorna byggs om senare i höst.

Varför grävs det?

Dricksvattenledningarna längs Vasavägen behöver förnyas. Ledningarna är från 1940-talet och byts nu ut för att minimera risken för framtida vattenläckor. I samband med att Tekniska verken förnyar ledningarna passar man även på att lägga ner rör för bland annat trafikbelysning och bredband, detta för att slippa gräva på gatan igen i nära framtid. När ledningarna är på plats kommer Linköpings kommun att förbättra bland annat signalstolpar och målningen på asfalten. 

– Vattenledningarna längs sträckan har orsakat problem de senaste åren, vilket gör att det är hög tid att byta ut dem. Då är det jättebra att vi kan samordna det med andra uppdrag, så att de som bor och jobbar i området påverkas så lite som möjligt. Vi räknar med att de nya ledningarna ska hålla minst lika länge som de gamla, säger Peter Wimble, affärsenhetschef ledningsnät på Tekniska verken

Hur påverkas trafiken?

Eftersom korsningen behöver grävas upp kommer det att påverka biltrafiken. För att minimera påverkan på trafik och boende påbörjas arbetet först den 19 juni, då skolorna slutat och trafikbelastningen är lägre. Då stängs Östgötagatan av, från korsningen vid Vasavägen fram till Berzeliigatan. Den 3 juli, då även busstrafiken har flyttats från Vasavägen till Drottninggatan, stängs korsningen Vasavägen-Östgötagatan av helt för biltrafik, som leds om. Mer information om flytten av busslinjer och hållplatser hittar du hos Östgötatrafiken.

Boende kommer kunna ta sig in och ut från trappuppgångar, parkeringar och innergårdar både till fots och med bil. Gående och cyklister kommer kunna passera under hela arbetets gång men med viss omledning. Även gatuparkeringarna längs Vasavägen kommer att vara öppna, men kan tidvis påverkas av arbetet.

Arbetet beräknas vara slutfört i mitten av augusti.

Så kan du köra istället

Från Bergsrondellen

Trafiken leds om via Industrigatan-Järnvägsgatan-Hamngatan.

Från Abiskorondellen

Trafiken leds in på Västra vägen-Storgatan-Drottninggatan-Hamngatan.

Från Storgatan

Trafiken leds in på Västra vägen-Bergsvägen-Industrigatan-Järnvägsgatan.

Från Järnvägsgatan

Trafiken leds om via Industrigatan

Vill du läsa mer?

Linköpings kommuns sida om arbetet
Tekniska verkens sida om arbetet

För mer information, välkommen att kontakta:

Peter Wimble, affärsenhetschef ledningsnät, Tekniska verken
Telefon: 013-20 95 23
E-post: peter.wimble@tekniskaverken.se

Bilder

Foto: Crelle
Foto: Crelle
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik20.9.2023 12:00:00 CEST | Pressinbjudan

Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum