Svenska kyrkan

Britta Marakatt Labba får Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris

Dela
Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela 2023 års kulturpris till textilkonstnären Britta Marakatt Labba. Hon får priset för hennes långvariga konstnärliga arbete att synliggöra samisk kultur och samisk identitet i både kyrka och samhälle.
Britta Marakatt Labba. Foto: Emma Dahlbäck.
Britta Marakatt Labba. Foto: Emma Dahlbäck.

— Britta Marakatt Labba får Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris för att hon genom sin textila konst visat på den kamp för tillvaron som präglat oss samer genom historien, säger Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Britta Marakatt Labba har genom sin textila konst stärkt den samisk närvaron och det samiska i kyrkorummet. Hon har mottagit en rad utmärkelser och priser, senast två guldbaggar för filmen Historjá - Stygn för Sápmi (bästa dokumentärfilm och bästa originalmusik).

— Hon har genom sitt engagerade arbete blivit en av samernas mest framträdande konstnärer. Hennes kyrkotextilier har ett rikt symbolspråk som visar på den samiska kulturen, fortsätter Erik-Oscar Oscarsson.

Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris har delats ut sedan 1997. Prissumman är på 50 000 kronor. Kulturpriset delas i år ut för 26:e gången.

Kontaktpersoner:

Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.
E-post: erikoscar1954@gmail.com
Telefon: 070-253 59 78

Britta Marakatt Labba
Telefon: 070-590 65 69

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Britta Marakatt Labba. Foto: Emma Dahlbäck.
Britta Marakatt Labba. Foto: Emma Dahlbäck.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum