Fastighetsägarna

Fastighetsföretag ger Trollhättans Stad toppbetyg

Dela
Fastighetsföretag i Trollhättans Stad ger kommunen väl godkänt. Det visar undersökningen Fastighetsföretagarklimatet från Fastighetsägarna. I totalrankingen kvarhåller Trollhättan ett högt resultat, och i de flesta sakfrågorna är fastighetsägare mer nöjda med upplevelsen att verka i kommunen jämfört med snittet. Framför allt är företagen nöjda med kommunens engagemang i utvecklingen av centrum. Fastighetsföretagen fortsätter också ge kommunens hantering av plan- och bygglovsärenden ett högt betyg. Däremot minskar det positiva omdömet något i vissa sakfrågor jämfört med 2021, så som att handläggningstiderna bedöms som mindre rimliga.

Fastighetsägarna har sedan 2006 låtit mäta hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 18 kommuner. Undersökningen granskar hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut, samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider.  I årets undersökning får Trollhättans Stad ett NKI på 69,7 vilket placerar kommunen i toppskiktet av totalrankingen. Jämfört med genomsnittet är fastighetsföretag i Trollhättan mest nöjda med kommunens engagemang i utvecklingen av centrum, hela 80 procent anser att det stämmer.

Totalt sett ökar andelen missnöjda i nästan alla kommuner. Det beror delvis på ökade kostnader. Det senaste årets ekonomiska turbulens visar sig även i Trollhättan.  Exempelvis har andelen svarande som anser att det finns goda förutsättningar att bedriva lönsam verksamhet minskat med 23 procentenheter sen undersökningen senast gjordes år 2021.

- Många fastighetsföretag har haft kraftigt stigande kostnader de senaste åren, samtidigt som möjligheten att öka inkomsterna är begränsade givet dagens hyressättningssystem. Det gör många företag mer pessimistiska. I tider som präglas av svåra omvärldsfaktorer och minskade marginaler för fastighetsbranschen är det viktigare än någonsin med en positiv samverkan och nära dialog med kommunen för att stärka förutsättningarna att bedriva en lönsam verksamhet. Trollhättans Stad fortsätter att imponera med positiva omdömen från fastighetsföretagare. Det är ett resultat av ett långsiktigt och lyhört arbete med näringslivsfrågor i kombination med ett framåtlutat förhållningssätt, berättar Petra Ohldin Lampinen, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna GFR.

I jämförelse med andra kommuner är mycket positivt i Trollhättans Stad. Däremot oroar trenden angående sakfrågan om handläggningstider som backar med 28 procentenheter jämfört med 2021. Dock är minskningen från höga positiva nivåer, vilket innebär att jämfört med genomsnittet i årets undersökning så får handläggningstider ändå 18 procentenheter bättre omdöme i Trollhättan.

-  Att få bra betyg i sådana här undersökningar är utvecklande och säkerställer att vi är på rätt väg. Vi ser fram emot att jobba vidare med dessa viktiga frågor tillsammans med fastighetsägarna och bli ännu bättre till nästa undersökning, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Nu startar årets hyresförhandlingar i Jönköpings län29.9.2023 11:06:06 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Jönköpings län. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 12 procent i Jönköping och 11 procent i övriga 13 kommuner. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Halland29.9.2023 10:53:02 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Hallands län. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Kalmar29.9.2023 08:37:52 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Kalmar och flera kringliggande kommuner. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 12 procent i Kalmar och 11 procent i övriga 8 kommuner. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Sjuhärad29.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Sjuhäradsregionen. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum