1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

Almedalen: Tidig upptäckt av förmaksflimmer kan förhindra stroke

Dela

Förmaksflimmer är en av de vanligaste anledningarna till att du drabbas av en stroke. Det är inte ovanligt att flimret i hjärtat upptäcks först när en stroke konstaterats. I dag lever uppskattningsvis 127 000 personer med förmaksflimmer utan att veta om det.

För att sätta fokus på förmaksflimmer och kvinnohjärtat ordnar 1,6 & 2,6 miljonerklubben ett seminarium i Almedalen.  

Förmaksflimmer är en form av rytmstörning i hjärtat, och antalet drabbade förväntas mer än dubblas under de kommande fyrtio åren. 

Så många som en av tre över 55 år beräknas att få förmaksflimmer under sin livstid. Men det går att minska mörkertalen - det visar den nya  "Flimmerrapporten".

För att sätta fokus på förmaksflimmer och kvinnohjärtat ordnar 1,6 & 2,6 miljonerklubben ett seminarium i Almedalen. Rubriken är "Förmaksflimmer ökar kraftigt risken för stroke orsakad av en propp - så drabbas kvinnor".  

Moderator är Alexandra Charles, ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben, tillsammans med Cecilia Schelin Seidegård, tidigare landshövding på Gotland och sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset. 

 Tid och plats: 28/6 15.00-17.00 E-huset, Cramérgatan 3 

 Även om sjukdomen i sig inte är livshotande leder obehandlat förmaksflimmer till en kraftigt ökad risk att drabbas av en stroke. Idag är mörkertalet är stort, men om förmaksflimmer upptäcks i tid finns goda möjligheter till förebyggande behandling. 

 I Värmland infördes 2019 ett nytt arbetssätt för att hitta dolda fall av förmaksflimmer där patienter lånar med sig ett handhållet tum-EKG hem, för att övervaka hjärtat på distans under två veckor. 

Riksförbundet HjärtLung har tagit fram “Flimmerrapporten” som visar att lösningar för att minska antalet drabbade finns. Johan Engdahl, docent och överläkare är på plats för att berätta om Flimmerrapporten. 

-För att lyckas krävs en välstrukturerad och nära vård som är tillgänglig för patienter. En vård som systematiskt arbetar och satsar på att hitta förmaksflimmer så tidigt som möjligt, säger Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung. 

Medverkande: 

Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung om  Flimmerrapporten och hur vården kan arbeta förebyggande. 

 Johan Engdahl, docent och överläkare om hjärtflimmer  och om Flimmerrapporten. 

Övriga föredrag under seminariet: 

Karin Schenck-Gustafsson om Takotsubo, brustet hjärta 

Takotsubo är en hjärtsjukdom som nästan bara drabbar kvinnor. Det är en mycket farlig akutreaktion med svår hjärtsvikt. Svår psykologisk stress kan utlösa sjukdomen. Professor Karin Schenck-Gustafsson berättar om den senaste forskningen. 

Seminariet anordnas i samarbete med Pfizer. 

Program: 

 15.10              Alexandra och Anders hälsar alla välkomna 

 15.25              Karin Schenck-Gustavsson  om Takotsubo 

 15.45              Frågestund 

 15.50                 Johan Engdahl, Förmaksflimmer - den tysta epidemin 

 16.10              Johan Engdahl, Flimmerrapporten 2023 

 16.25                Frågestund 

 16.30               Diskussion medverkande och politiker bla Cecilia Elving regionpolitiker, ordförande Liberalerna kvinnor  

  Ca 16.45           Mötet avslutas 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

-Kvinnor betraktades som simulanter och skickades hem!10.11.2023 10:51:34 CET | Pressmeddelande

Vad är det som gör att vissa personer vägrar att slå sig till ro och istället envist fortsätter att kämpa? Alexandra Charles är nu 77 år, men arbetar mer än heltid. I höst är det 25 år sedan hon grundade den ideella hälsoföreningen 1,6miljonerklubben. – Kvinnors hälsa är alltför viktig. Jag tänker inte ge mig förrän vården är rättvis och jämställd, säger Alexandra Charles. Hur har vården förändrats på 25 år? Fyra experter berättar!

-Kvinnor betraktades som simulanter och skickades hem!9.11.2023 14:52:00 CET | Pressmeddelande

Vad är det som gör att vissa personer vägrar att slå sig till ro och istället envist fortsätter att kämpa? Alexandra Charles är nu 77 år, men arbetar mer än heltid. I höst är det 25 år sedan hon grundade den ideella hälsoföreningen 1,6miljonerklubben. – Kvinnors hälsa är alltför viktig. Jag tänker inte ge mig förrän vården är rättvis och jämställd, säger Alexandra Charles. Hur har vården förändrats på 25 år? Fyra experter berättar!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum